OBAVIJEST


ČLANSKE ISKAZNICE
Učlanjenjem u Kinoteku ostvarujete 8 besplatnih projekcija, te popust od 50% na ulaznice. Budući da sljedeće godine slavimo 50 godina Kinoteke donesite člansku iskaznicu iz 1971. ili 1972. i za poklon ćete dobiti besplatnu člansku iskaznicu.


PROGRAM KINOTEKE

SUBOTA / 22.05.

ARKTIK

19:30 satiArctic, 2018. Joe Penna, 98 min. IS
Scenarij:
Joe Penna, Ryan Morrison
Uloge: Mads Mikkelsen, Maria Thelma Smáradóttir, Tintrinai Thikhasuk
   Za neke je ljude veličina otpora prirodnim nepogodama dokaz snage, volje življenja i jamstvo postojanja. Preživljavanje nije borba protiv zastrašujuće, živim ljudima nerazumljive smrti, veće prirodan otpor prestanku života. (iz knjige ‘Do posljednjeg sloja: u bespuću Himalaje’ Kalmana Žihe).
   Muškarac se nasukao na Arktiku nakon avionske nesreće: mora odlučiti hoće li ostati u relativnoj sigurnosti svog improviziranog kampa ili se upustiti u smrtonosnu šetnju kroz nepoznato u nadi da će se izvući živ.
   Debitantski dugometražni film Joea Penne, premijerno prikazan na filmskom festivalu u Cannesu, brutalna je i realistična priča o preživljavanju u ekstremnim uvjetima. Priča "Arctica" krajnje je minimalistička i jednostavna i u njoj pratimo sudbinu čovjeka o kojem ne znamo ništa: ni tko je on, ni što se s njim dogodilo, ni kako. Ne znamo ni koliko je dugo on već sam u pustošima arktičkog polarnog kruga, niti kuda je išao kad se njegov aviončić ondje srušio. No, ništa od toga zapravo i nije važno pošto je "Arctic" zapravo survivalistički one-man show izvanrednog danskog glumca Madsa Mikkelsena. Uopće ne čudi da mu je prema vlastitom priznanju ovo bilo najteže i najzahtjevnije snimanje u cijeloj karijeri.
   Ne puno, nego apsolutno sve ovdje počiva na uvjerljivosti glavnog lika, a standardno ekspresivni Mikkelsen, glumac s izrazito prepoznatljivim i izražajnim licem ovdje je doista odradio izuzetan posao. (gambee82.blogspot.com)
   Svi koji su ranije pogledali barem jedan film ili seriju s Mikkelsenom jasno im je da je on glumačka veličina. Osebujan i snažan u izvedbi on je dovoljan da bi bez ikakvih problema na svojim leđima nosio cijelu radnju filma kao što je „Arctic“. Iako iz samog naslova već svima treba biti jasno o kakvoj vrsti preživljavanja se ovdje radi, film uspjeva biti izrazito napet i gledljiv do samoga kraja. (suvljevepreporuke.wordpress.com)
   Intenzivan dramski triler o preživljavanju usamljene osobe drži vas na rubu sjedala cijelo vrijeme. (www.recenzijefilmova.com)
   Realno i brutalno, bez patetike i klišeiziranih scena, ova drama će vam poprilično objektivno dočarati život u najsirovijim predjelima Arktika te krhku granicu između života i smrti koja je cijelo vrijeme tu negdje, oko njih. (svijetkulture.com)
   „Arktik“ dokazuje da dobrom trileru za preživljavanje nije potrebno puno dijaloga da bi se mogao snaći - posebno kada je Mads Mikkelsen taj koji preživljava. (kritičarski konsenzus na portalu Rotten Tomatoes)
   Precizan, iskren i neumoljiv film. (Oliver Jones, New York Observer)
   Jedan od najboljih filmova ikad snimljenih o čovjeku nasukanom u divljini. Madsu Mikkelsenu nije potreban nikakav dijalog da bi postigao najbolju izvedbu u karijeri. (David Ehrlich / Indiewire)

https://www.imdb.com/title/tt6820256/?ref_=nv_sr_srsg_0

PONEDJELJAK / 24.05.

IKAR. LEGENDA MIETKA

Ikar. Legenda Mietka Kosza, 2019.
18:00 sati4. FESTIVAL POLJSKIH FILMOVA
Ikar. Legenda Mietka Kosza, 2019. Maciej Pieprzyca, 122 min. PL
Scenarij:
Maciej Pieprzyca
Uloge: Dawid Ogrodnik, Cyprian Grabowski, Jowita Budnik, Wiktoria Gorodeckaja, Maja Komorowska, JustynaWasilewska, Piotr Adamczyk, Mikołaj Chroboczek, Michał Filipiak, Jacek Koman, Grzegorz Mielczarek
   Film u režiji Macieja Pieprzyce temelji se na biografiji pijanista Mieczysława Kosza koji je tragično umro u 29. godini života. Pripovijeda o izvanrednom čovjeku koji je unatoč preprekama koje mu je sudbina pripremila, postigao uspjeh i svjetsko priznanje.
   Film predstavlja biografiju genijalnog jazz pijanista, aranžera i skladatelja. Mietek gubi vid kao dijete. Njegova majka prepušta ga na brigu časnim sestrama u Laskama. U zavodu za slijepe dječak otkriva da mu glazba može postati način da ponovno vidi i priča o svijetu. Mietek postaje istaknuti klasični pijanist. Međutim, kada otkrije jazz, ima samo jedan cilj: postati najbolji jazz pijanist u Poljskoj. Postaje sve uspješniji, ne samo u zemlji, već i u svijetu. Osvaja glavnu nagradu na prestižnom jazz festivalu u Montreuxu. U njegovom životu neočekivano se pojavljuje karizmatična vokalistica Zuza. Ovaj će mu susret promijeniti život.
   Nagrade:
2019. Festival poljskih igranih filmova:
Najbolji film, glumac, fotografija, kostimografija, glazba, make-up
2020. Poljske filmske nagrade: najbolja glazba, najbolji zvuk
2020. Poljska filmska nagrada Orao: Najbolja glazba (Leszek Możdżer)
2020. Festival filmske glazbe u Krakovu: Nagrada za najbolji poljski zvučni zapis (Leszek Możdżer)
2020. Festival poljskog filma u Americi (Chicago): Najinteresantniji igrani film, Nagrada publike
2020. Golden Rooster Awards: Nagrada publike / najbolji glumac
https://www.imdb.com/title/tt9121954/?ref_=nv_sr_srsg_0

UTORAK / 25.05.

EASTERN

Eastern, 2019.
17:00 sati4. FESTIVAL POLJSKIH FILMOVA
Eastern, 2019. Piotr Adamski, 78 min. PL
Scenarij:
Piotr Adamski, Michał Grochowiak
Uloge: Maja Pankiewicz, Paulina Krzyżańska, Mariusz Bąkowski, Tadeusz Bradecki, Marcin Czarnik, Krzysztof Czerny, Wiktor Dobrowolski, Joanna Domańska, Michał Dworczyk
   Film "Eastern" je dugometražni prvijenac Piotra Adamskog, koji je ujedno filmski redatelj i vizualni umjetnik. U svom debiju Piotr Adamski kreira viziju svijeta u kojem su životi ljudi regulirani drastičnim i rigoroznim krvnim zakonom.
   Film predstavlja šokantnu viziju Poljske u kojoj je oružje legalno, na snazi je zakon krvne osvete, a između sukobljenih obitelji postoji rat. U toj alternativnoj, distopijskoj stvarnosti odvija se osebujna igra iza vrata zatvorenog naselja, pod budnim okom video nadzora. Dvije djevojke upletene su u obračune između susjednih obitelji. Međutim, ubrzo se pokazuje da nikome nije ugodno u takvom svijetu. Strah, potreba da se zadatak izvrši po svaku cijenu i sveprisutna sumnja postaju nepodnošljivi. Može li se okrenuti protiv takvog sustava?
   Nagrade:
2019. Festival filmskih debija „Mladi i film” u Koszalinu
: Nagrada za glumačko otkriće (Maja Pankiewicz), Najbolja glazba
2020. KineNova International Film Festival: Nominacija / Najbolji film
2020. Ischia Film Festival: Nagrada za najbolji dugometražni film, Nagrada za najbolju režiju (Piotr Adamski)
2020. Lubelski filmski festival: Nagrada za dugometražni film
https://www.imdb.com/title/tt10438520/?ref_=nv_sr_srsg_8

SRIJEDA / 26.05.

UBIJ TO I NAPUSTI OVAJ GRAD

Zabij to i wyjedź z tego miasta, 2020.
19:30 sati4. FESTIVAL POLJSKIH FILMOVA
Zabij to i wyjedź z tego miasta, 2020. Mariusz Wilczyński, 98 min. PL
Scenarij:
Mariusz Wilczyński
   Cjelovečernji prvijenac prvog poljskog tvorca animacije, Mariusza Wilczyńskog, film  koji oživljava djetinjstvo sa svom prtljagom muka i ushićenja te doziva one koji su preminuli dajući im novi život.
   Dok bježi od očaja nakon gubitka svojih najmilijih, protagonist se skriva u sigurnoj krajini sjećanja, gdje vrijeme stoji, a svi njegovi najmiliji su živi. S godinama se u njegovoj mašti razvija cijeli grad. Film je autobiografska impresija, reminescencija slika iz djetinjstva u kojoj oživljavaju sjećanja na preminule roditelje i rodni grad Lodz. "Ubij to i napusti ovaj grad" djeluje poput magičnog uroka koji daje moć putovanja kroz vrijeme. Ovo će putovanje biti duboko dirljivo, intimno iskustvo za svakog gledatelja.
   Nagrade:
2020. Ottawa International Animation Festival:
Najbolji animirani film
2020. Međunarodni festival animiranih filmova u Annecyju: Posebno priznanje žirija
2020. Festival europskog filma Palić: Nagrada kritike za najbolji film u programu „Paralele i sudari”
2020. Međunarodni festival animiranih filmova u Ottawi: Grand Prix za dugometražni film
2020. Lima „Al Este de Lima”: Glavna nagrada, Posebno priznanje žirija novinara
2020. Bečki međunarodni filmski festival Viennale: Nagrada FIPRESCI
2020. Međunarodni festival animacije „New Chitose Airport” u Sapporu: Posebna nagrada žirija
2020. Festival poljskih igranih filmova: Velika nagrada Zlatni lav, Nagrada za zvuk (FranciszekKozłowski)
https://www.imdb.com/title/tt8387918/?ref_=nm_knf_t1

ČETVRTAK / 27.05.

ZIEJA

Zieja, 2020.
19:30 sati4. FESTIVAL POLJSKIH FILMOVA
Zieja, 2020.
Robert Gliński, 110 min. PL
Scenarij: Wojciech Lepianka
Uloge: Adrzej Seweryn, Zbigniew Zamachowski, Mateusz Więcławek, Sławomir Orzechowski, Kamil Przystał, Kaja Walden
   Film pripovijeda o legendarnom svećeniku iz Varšave - velečasnom Janu Zieji, kapelanu Sivih redova i suosnivaču Komiteta obrane radnika. Godina je 1977. Otac Jan Zieja pozvan je na ispitivanje. Oficir sigurnosne službe Grosicki nagovara ga na suradnju. Bojnik službe sigurnosti želi "kupiti" naivnog svećenika Zieju i napraviti od njega agenta koji će diskreditirati oporbu. Ispitivanja svećenika postaju prirodni izgovor za putovanje kroz povijest Poljske u dvadesetom stoljeću - od Poljsko-boljševičkog rata 1920., kroz Drugi svjetski rat, pa sve do danas.
   Nagrade:
 2020.Zielonogórski festival filma i kazališta:
Nagrada za najbolju glumačku izvedbu (Zbigniew Zamachowski)
2020. Međunarodni festival umjetnosti  „Camerimage” u Torunju: Glavna nagrada u Konkurenciji poljskih filmova
2021. Nagrada PSC (Udruge autora filmske fotografije): Nominacija (Witold Płóciennik)
https://www.imdb.com/title/tt10136434/?ref_=nv_sr_srsg_0

PETAK / 28.05.

ŠTO DALJE ODAVDE

Jak najdalej stąd, 2020.
17:00 sati4. FESTIVAL POLJSKIH FILMOVA
Jak najdalej stąd, 2020. Piotr Domalewski, 98 min. PL
Scenarij:
Piotr Domalewski
Uloge: Zofia Stafiej, Kinga Preis, Arkadiusz Jakubik, Dawid Tulej, Nigel O'Neill
   Film "Što dalje odavde" Piotra Domalewskog, poput njegovog prvijenca "Tiha noć", gorko-slatka je analiza zamršenih obiteljskih odnosa.
   Ola je buntovna tinejdžerka čvrstog karaktera. Pomaže majci brinuti se o svom invalidnom bratu dok je otac odsutan. I tu odsutnost zamjera ocu. Smatra da bi trebao biti s obitelji u svojoj zemlji. Ipak održava kontakt s njim jer joj je obećao kupiti automobil nakon što Ola položi vozački ispit.
17-godišnja Ola koja potječe iz malog grada sama kreće u nepoznatu zemlju. Bit će to putovanje njezinog života, putovanje u nepoznato tijekom kojeg će željeti obnoviti vezu s ocem kojeg odavno nije vidjela. U Irskoj će upoznati drukčiji svijet i ljude koji će joj promijeniti odnos prema životu.
   Nagrade:
2020. Festival poljskih igranih filmova:
Nagrada za scenarij (Piotr Domalewski), Nagrada za glumački debi (Zofia Stafiej), glazba
2020. Arras Film Festival: Srebrni Atlas
2020. Braunschweig International Film Festival: Volkswagen Financial Services Film Award
2020. Festival poljskog filma u Americi (Chicago): Posebna nagrada predsjednika Organizacijskog odbora festivala
2020. Festival mladog istočnoeuropskog kina u Cottbusu: Nagrada za režiju (Piotr Domalewski), Nagrada publike
2021. Goa International Film Festival of India: „Srebrni paun” za najbolju glumicu (Zofia Stafiej)
2021. Poljske filmske nagrade: njbolji film, scenarij, režija, glavna glumica
2021. Dublin International Film Festival: Najbolja glumica (Zofia Stafiej)
https://www.imdb.com/title/tt10004368/?ref_=nm_knf_t2

<<<<<<<<<< ARHIVA

AKTUALNOSTI

Trogodišnja srednja škola za zanimanje Prodavač/ica započinje 14. svibnja 2021. u 10.00 sati. Upisi su u tijeku!

Datum objave: 03.05.2021.

U razdoblju od 30. travnja do 10. svibnja bit će postavljena izložba "O kruhu i ružama", sjećanja (o) radnica(ma) Jugoplastike.

Datum objave: 30.04.2021.

Danas, 27. travnja 2021. g. u Kinoteci Zlatna vrata u Splitu predstavljen je projekt „Aktiviraj se i kreni! Razvoj programa za aktivno uključivanje i povećanje zapošljivosti mladih i starijih osoba na području UAS-a“ sufinanciranog Europskim socijalnim fondom iz ITU mehanizma, te je potpisan Sporazum o partnerstvu između nositelja projekta Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata i partnera Udruge „MI“ - Split.

 

Datum objave: 27.04.2021.

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA