HOURIA

Houria, 2022.

Houria, 2022. Mounia Meddour, 104 min. AL/FR
Scenarij:
Mounia Meddou
Uloge: Lyna Khoudri, Rachida Brakni, Nadia Kac
   Alžir. Houria (25) nadarena je plesačica koja sanja da će jednoga dana postati članicom alžirskog nacionalnog baleta. Kako bi spojila kraj s krajem, tijekom dana radi kao čistačica, a po noći se kladi na tajno organizirane plesne bitke. Nakon što pobijedi u finalu, napada ju Ali koji je odlučan u tome da vrati svoj uloženi novac, jer se kladio protiv nje. Houria se budi u bolnici, a prognoza njezinog zdravlja daleko je od dobre: u nemogućnosti je govoriti i  zasigurno više nikada neće plesati. Međutim, odbivši odustati od svog sna, ona cijelu sebe, srcem i dušom, daje u fizički oporavak. U rehabilitacijskom centru uskoro upoznaje druge žene čiji su životi također oštećeni. Houria odlučuje pomoći svima kako bi nadvladale svoja ranjena tijela i stale uspravno, a to će pokušati napraviti uz pomoć jedine stvari u kojoj je savršena: plesom...
   Priča o oporavku, otporu i zajedništvu, ovaj put s plesom kao izlaznim ventilom i prostorom za slobodu. (Blai Morell / Fotogramas)
   Odjednom, gledatelj postaje sjedinjen s onim što vidi na ekranu. (Luis Martínez / El Mundo, Španjolska)
   Nevjerojatan film... Lyna Khoudri pripremala se godinu i pol dana za svoju ulogu. I možete to jako osjetiti, njezina izvedba je nevjerojatna. (Leno / letterboxd.com)

   https://www.imdb.com/title/tt15000700/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_8_nm_0_q_Houria%252C%25202022.%2520

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA