MEĐUNARODNI ZNANSTVENI SKUP - ASMOSIA XI

Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije i Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu organizatori su međunarodnog znanstvenog skupa ASMOSIA XI (Split,18. - 22. svibnja 2015.). ASMOSIA (Association for the Study of Marbles and Other Stones in Antiquity) međunarodna je neprofitna organizacija osnovana 1988. godine. Danas broji preko 250 članova različitih struka (arheolozi, povjesničari umjetnosti, arhitekti, geolozi, fizičari, kemičari, konzervatori i restauratori) iz 25 zemalja svijeta i slovi za najjači znanstveni autoritet koji njeguje interdisciplinarni pristup u proučavanju različitih vrsta kamena i mramora te njihove eksploatacije, transporta i uporabe u antici.

Od osnutka ASMOSIA trianalno organizira znanstvene skupove na kojima od početka sudjeluju i hrvatski znanstvenici: Il Ciocco, Italija 1988.; Leuven, Belgija 1990.; Atena, Grčka 1993.; Bordeaux, Francuska 1995.; Boston, SAD 1998.; Venecija, Italija 2000.; Limenas na Thasosu, Grčka 2003.; Aix-en-Provence, Francuska 2006.; Tarragona, Španjolska 2009. i Rim, Italija 2012.

Dodjeljivanje organizacije skupa ASMOSIA XI predstavlja izuzetnu čast i priznanje hrvatskim znanstvenicima. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo kulture i Sveučilište u Splitu pokrovitelji su skupa. Ovaj skup najveći je međunarodni znanstveni skup s arheološkom tematikom organiziran u Splitu u posljednjih 30 godina. Sudjelovanje su potvrdila 204 znanstvenika (od koji je 168 stranih). Sudionici dolaze iz 28 zemalja sa 5 kontinenata.

Na skupu će se u posebnoj tematskoj sesiji po prvi put sustavno prezentirati tradicija i tehnike vađenja kamena, kvaliteta i vrste vapnenaca u antičkoj Dalmaciji i Istri, izvoz kamenih proizvoda u Mediteranski bazen te saznanja o korištenju uvoznih vrsta mramora na istom prostoru u antici i njihova reutilizacija u kasnijim povijesnim razdobljima.

U sklopu skupa sudionici će razgledati arheološki lokalitet Salone i povijesnu jezgru Splita s Dioklecijanovom palačom. Da bi što bolje predstavili neprekinutu tradiciju vađenja i obrade kamena, organizira se posjet otoku Braču koji obuhvaća posjet antičkom kamenolomu Rasohe, muzeju u Škripu, Klesarskoj školi u Pučišćima i kamenolomu Jadrankamena u Pučišćima. U suradnji s Muzejom grada Splita, Umjetnička akademija je organizirana je izložba "Marmore laudata Brattia" autora prof. Ive Donellia na kojoj će biti predstavljeni svi vapnenci otoka Brača, kamenolomi, tradicionalni alati i tehnike vađenja kamena. Tiskan je i dvojezični katalog izložbe (hrvatski – engleski).

Po održavanju skupa, do održavanja slijedećeg skupa ASMOSIA-e 2018., objavit će se Zbornik radova ASMOSIA XI. S obzirom na to da je službeni jezik ASMOSIA-e engleski, i da je odjek njenih znanstveni publikacija velik, hrvatska će se baština time predstaviti čitavom svijetu i, nadamo se, potaknuti daljnja međunarodna istraživanja.

 

U organizacijskom odboru zansntvenog skupa okupljeni su slijedeći splitski stračnjaci:

Akademik Nenad Cambj, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Prof. emeritus dr.sc. Tomislav Marasović, Sveučilište u Splitu

Prof.dr.sc. Branko Matulić, Prorektor za kvalitetu, kulturu i umjetnost, Sveučilište u Splitu

Izv.prof.dr.sc. Ivo Donelli, Umjetnička akademija, Sveučilište u Splitu

Dr. Daniela Matetić Poljak, Umjetnička akademija, Sveučilište u Splitu

Elvira Šarić Kostić, prof., ravnateljica Muzeja grada Splita

Damir Kliškić, prof., ravnatelj Areheološkog muzeja u Splitu

Mr.sc. Vedrana Delonga, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika

 

Suorganizatori skupa su:

Muzej grada Splita

Arheološki muzej u Splitu

Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna Vrata

 

Pokrovitelji skupa:

MINISTARSTVO KULTURE REPUBLIKE HRVATSKE

MINISTARSTVO ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I SPORTA

SVEUČILIŠTE U SPLITU

 

SPONZORI SKUPA:

Grad Split

Hrvatska gospodarska komora

European Coastal Airlines

Zračna luka Split

Turistička zajednica grada Splita

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije

Predsjednica organizacijskog

Izv.prof.dr.sc. Katja Marasović 

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA