NOĆNI PUTNICI

Les passagers de la nuit, 2022.

ZFF PUTUJE:
Les passagers de la nuit, 2022. Mikhaël Hers, 111 min. FR
Scenarij:
Mikhaël Hers, Maude Ameline, Mariette Désert
Uloge: Charlotte Gainsbourg, Quito Rayon-Richter, Noée Abita, Megan Northam, Thibault Vinçon, Emmanuelle Béart, Laurent Poitrenaux
   Svibanj je 1981. i ulice Pariza pune su slavljenika nakon izborne noći, zrak je nabijen optimizmom i nadom. No Élisabet nije slavljenički raspoložena. Napustio ju je muž i ostavio je da se sama brine o njihovo dvoje djece. Ne znajući za poraz, Élisabet nalazi posao u kasnonoćnoj radioemisiji, a u okrilje svog doma prihvaća i novu članicu – tinejdžericu Talulu bez doma i obitelji. Iako će s njima ostati kratko, Talulah će ostaviti neizbrisiv trag u životima Élisabet i njezine djece.
   Ova optimistična drama premijerno je prikazana na Berlinaleu, a potom i u Karlovym Varyma.
   Sa svojim zadivljujućim dizajnom i nostalgičnim, ali elegantnim kostimima iz 80-ih, „Noćni putnici“ prekrasan su poziv da usporite i prihvatite sve prije nego život prođe. (Jude Dry / IndieWire)
   Divan isječak francuskog života, s nekoliko dobro napisanih i dobro izvedenih likova. Gainsbourg je posebno učinkovita u davanju emocionalne jezgre filmu, a Abita se ističe kao mlada Talulah. (Chris Knight / National Post)
   Glavno zadovoljstvo filma je njegova vještina otkrivanja Elisabethina unutarnjeg života, dok također prati sve veće samopouzdanje njezinih interakcija sa svijetom, ne samo kao supruge ili majke, već kao vlastite osobe. Njezina ranjivost ostaje, ali postoji osjećaj da postaje spremnija nositi se sa životnim udarcima. Ne objašnjava previše ni njezinu prošlost ni njezinu sadašnjost - a ipak postoji bogat višedimenzionalni portret karaktera u Gainsbourgovoj blistavoj izvedbi. (David Rooney / Hollywood Reporter)

https://www.imdb.com/title/tt13846402/?ref_=fn_al_tt_0

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA