TRUMBO

Trumbo, 2015.

Trumbo, 2015. Jay Roach, 124 min. USA
Scenarij:
John McNamara, Bruce Cook (book)
Uloge: Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirren, John Goodman
   Nepatvorena i drska priča o dvostrukom oskarovcu, sasvim posebnom individualcu čiji je talent na kraju ipak prepoznat i nagrađen, usprkos njegovim političkim uvjerenjima. Jedan od najboljih filmova prošle godine (neopravdano izostao sa oscarovske liste nominranih), prati priču o hollywoodskom scenaristu Daltonu Trumbu...
   Trumbov put do uspjeha nije tekao glatko. Naime, krajem 40-ih je godina u takozvanom 'lovu na vještice' (kako se nazivala potjera za američkim komunistima), bio optužen te zatvoren na 10 mjeseci. Pedesetih godina prošlog stoljeća napisao je svoja najbolja djela, scenarije za fimove 'Praznik u Rimu' i 'Neustrašivu'. Naravno, isprva je potpisan netko drugi, no kasnije, kada je rehabilitiran, njegovo je ime vraćeno na filmove. Za oba je scenarija dobio najprestižniju filmsku nagradu - Oscara.   
   Jedan glumac i jedan redatelj su zaslužni za postupni Trumbov povratak. Kirk Douglas mu je predložio da napiše scenarij za 'Spartaka', a za Otta Premingera je napisao scenarij filma 'Egzodus'. Tako je završila 13-godišnja agonija tijekom koje je Trumbo bio na crnoj listi američkih filmaša.

   Dalton Trumbo (9.12.1905. – 10.9.1976.), jedan je od najplodnijih i najznačajnijih književnike svog doba. Svakako je bio uzoran američki građanin u svojoj mladosti. Neovisno o njegovim osobnim političkim uvjerenjima, ovaj odani suprug i otac, kao i pisac velikih ostvarenja, uživao je u sjajnom životu. Međutim, 1940-te su bile vrijeme duboke paranoje u Sjedinjenim Državama. Joseph McCarthy pokušava istjerati komuniste iz svih kuteva, a 1947., Trumbo je bio uhićen i osuđen na zatvor zbog nepoštovanja suda, zajedno s još devet pisaca i režisera. Oni će postati poznati kao "Holivudska desetorica". Našavši se među čuvenom „holivudskom desetoricom“, optužen za navodno pripadništvo komunističkom pokretu, odbio se 1947. braniti pred Odborom predstavničkog doma za antiameričke djelatnosti. Pošto je stavljen na spisak ozloglašenih u filmskoj industriji i osuđen za preziran odnos prema Kongresu, odslužio je zatvorsku kaznu od jedanaest meseci.
   Holivudska desetorica naziv je za listu američkih scenarista, glumaca, režisera, producenata, muzičara i drugih zabavljača i umjetnika kojima je sredinom 20. vijeka bilo zapriječeno zapošljavanje. Nastanak holivudske crne liste svoje korijene ima u specifičnim ekonomskim i političkim okolnostima u kojima su se našli Amerika i svijet 1930-ih i 1940-ih, prije svega u dubokoj krizi koja se očitovala kroz Veliku depresiju a nakon nje i drugi svjetski rat. Naglo osiromašenje širokih slojeva stanovništva koje je početkom 1930-ih uslijedilo nakon sloma njujorške burze je kod velikog dijela tadašnje američke inteligencije, uključujući vodeće književnike i umjetnike, stvorio uvjerenje kako kapitalizam nema budućnost te da se treba okrenuti novim društveno-ekonomskim modelima, uključujući socijalizam koji se tada prakticirao u SSSR-u. Jačanje fašizma u Evropi, protiv koga su se beskompromisno odredili komunisti i ljevičari je također mnoge od njih približilo komunističkoj ideologiji. Iz tih krugova se regrutirao veliki broj kadrova u tadašnjem Hollywoodu. S druge strane su svi ti procesi u desničarskom i antikomunističkom dijelu javnosti postepeno stvarali dojam kako Hollywoodom upravljaju komunisti, odnosno kako američka filmska industrija predstavlja leglo "subverzivnih" i "antiameričkih" elemenata.
   Holivudska crna lista nikada nije postojala u formalnom obliku, ali se njen početak vezuje za rane makartističke progone odnosno odbijanje deset holivudskih scenarista i producenata - tzv. Holivudske desetorice - da svjedoče pred kongresnim Odborom za neameričke aktivnosti. Dan nakon tog događaja, 25. studenog 1947., Filmsko udruženje Amerike, organizacija koja okuplja holivudske poslodavce, dala je izjavu kojom se obavezuje da Holivudsku desetoricu više nikada neće angažirati za svoje projekte. 22. lipnja 1950. je, pak, objavljen antikomunistički pamflet pod imenom Crveni kanali u kome su navedena imena 151 "crvenih fašista" zaposlenih pretežno u radio i televizijskoj industriji; najveći broj tih osoba je nedugo potom otpušten sa svojih radnih mjesta, odnosno prestao biti angažiran. Holivudska crna lista je de facto prestala postojati kada je 1960. Dalton Trambo, jedan od članova Holivudske desetorice, javno angažiran za pisanje scenarija „Spartaka“ i „Exodusa“.
   Osobe sa tzv. crne liste našle su se na njoj zbog njihovih stvarnih ili navodnih radikalno lijevih političkih pogleda, odnosno povezanosti sa Komunističkom partijom SAD i organizacijama koje su se smatrale pro-sovjetskim, komunističkim ili subverzivnim. Dio osoba koje su se našle na listi su uistinu imale ljevičarske i komunističke poglede; dio se na listi našao jednostavno zato što je iz principa podržavao pravo svojih kolega na slobodu izražavanja te je zbog toga smatran njihovim istomišljenicima; dio su lažno optužili, odnosno "prokazali" njihovi kolege iz straha ili osobnih motiva. Iako se po trajanju i posljedicama teško može mjeriti sa nekim sličnim fenomenima u svijetu tadašnjeg vremena, zbog ogromnog uticaja na Hollywood, a kasnije i samog holivudskog uticaja na svjetsku popularnu kulturu, se danas smatra jednom od najpoznatijih čistki 20. vijeka.
   Vjerojatno vas zanimaju i imena koja su se našla na ovim holivudskim crnim listama. Najprije o poznatim filmašima koji su prokazivali svoje kolege: najrevnosnijim se pokazao redatelj Elia Kazan, jedno od najvećih autorskih imena američkog filma. Veliki umjetnik, a tako mali čovjek – to se moglo vidjeti kada je na dodjeli Oscara prije desetak godina dobio Nagradu za životno djelo: više od polovice dvorane ga je izviždalo pokazujući što misle o njemu.
   Od imena koje su se našli na listi desetorice najpoznatiji su bili Dalton Trumbo i redatelj Edward Dmytryk, a na listi od 150 subverzivnih elemenata, tzv. crvenih fašista, u pamfletu objavljenom 1950., našla su se brojna imena američkog kulturnog života: od poznatijih tu su glumci José Ferrer i Edward G. Robinson, pisac Dashiell Hammett, scenarist „Casablance“ Howard Koch, folk pjevač Pete Seeger, jazz glazbenik Artie Show te redatelji Richard Attenborough, Luis Bunuel, Jules Dassin... te kao najveći među njima, Orson Welles...
http://www.imdb.com/title/tt3203606/?ref_=fn_al_tt_1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA