VUKOVAR SPLITU: BRAVO!

Aferim!, 2015.

POBJEDNIK 9. VUKOVAR FILM FESTIVALA
Aferim!, 2015. Radu Jude, 108 min. RO / FR / CZ / BU
Scenarij:
Radu Jude, Florin Lazarescu
Uloge: Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija
   Rumunjska, 1835. godine. Žandar Costandin i njegov sin u potrazi su za Romom, robom koji je pobjegao od svog uglednog gospodara te se sumnja da je imao aferu s njegovom suprugom. Na svom putu susreću ljude različitih nacija i vjere. Turke i Ruse, kršćane i Židove, Rumunje i Madžare. Svatko od njih gaji predrasude spram drugih koje se prenose s generacije na generaciju. A kada nađu roba po imenu Carfin, njihova avantura još nije završena...
   Film tematiku robovlasništva tretira na jedan prilično svjež, u evropskoj kinematografiji čak revolucionaran način, kroz žanrovsku odrednicu crnohumornog antivesterna, bez imalo patetike. Struktura je jednostavna: do pola filma imamo potragu, od pola povratak na imanje obavljena posla. Cijeli film može se podijeliti na kratke crnohumorne vinjetice u kojima se Costandin i Ionita susreću s raznim ljudima: svećenicima, seljacima, Turcima, trgovcima na pijaci i gostima u krčmi. Kroz razgovor s njima upoznajemo i našu dvojicu junaka, saznajemo da je Constandin tipičan primjer sitne duše, ali u svojoj iskrenosti čak i simpatičan, a Ionita premekan za karijeru koju mu je otac namijenio. Kroz njih dvojicu, Carfinovu pozadinsku priču koju će sam ispričati i slučajne prolaznike mi zapravo ulazimo u suštinu „balkanštine“ i poganog mentaliteta. Po tom mentalitetu normalno je i poželjno voljeti i cijeniti samo sebe, svoju naciju i svoju klasu, a sve druge mrziti, slabije gaziti, a jačima se ulizivati i naivnije i neupućenije od sebe varati na svakom koraku. „Aferim“! ne samo da je pratljiv i pamtljiv kroz te svoje vinjetice i ne samo da tjera na smijeh kroz suze, jer se smijemo samima sebi, nego je i tehnički i stilski savršeno upeglan film. Snimljen crno-bijelo i analogno na 35 mm, uz obilje statičnih i širokih kadrova koji se smjenjuju s krupnijim, „Aferim!“ još bolje ističe kontraste, podvlači razlike i slika ljudsku bijedu, često materijalnu, još češće duhovnu. Sve u filmu pod strogom je kontrolom, od strukture, scenarija, dijaloga do odlične glume, režije i tehničke realizacije. Ovaj komad inteligentne i poučne zabave možda je i ponajbolji od ovogodišnje festivalske „berbe“ i zaslužuje preporuku zbog svoje preciznosti, jednostavnosti i filmske inteligencije. Ovo nije rumunjski film kao i svaki drugi, ovo je film za više gledanja... (Marko Stojiljković, www.fak.hr)
   Fantastična kombinacija pustolovnog filma, crne komedije, westerna i filma kaldrme... (bjelovarac.hr)
   Budućnost nije ništa bolja. I dalje društvenu realnost kroje oni koji imaju novac i moć, a teškim životom omamljena masa je gurnuta na margine, obavijena Costandinovim riječima: O, podmukli svijete, prvo si sladak, onda si gorak. Jedino što se može reći, i to ne na ciničan ton prisutan u nazivu filma, jest – Aferim! (Stjepan Ćulap, ziher.hr)

https://www.imdb.com/title/tt4374460/?ref_=fn_al_tt_1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA