VUKOVAR SPLITU: POLICIJSKI, PRIDJEV

Poliţist, Adjectiv 2009.

POBJEDNIK 3. VUKOVAR FILM FESTIVALA
Poliţist, Adjectiv 2009. Corneliu Porumboiu, 115 min. RO
Scenarij:
Corneliu Porumboiu
Uloge: Dragos Bucur, Vlad Ivanov, Ion Stoica
   Policajac na tajnom zadatku je u velikoj moralnoj dvojbi - hoće li zbog malo hašiša strpati mladića u zatvor?
   Cristi je policajac na tajnom zadatku koji odbija uhititi mladića zbog nuđenja hašiša dvojici svojih školskih kolega. Nuđenje droge je kažnjivo zakonom, ali Cristi vjeruje da će se taj zakon promijeniti i ne želi da mu život mladića, kojeg smatra neodgovornim, bude na savjesti. No, za njegove nadređene riječ 'savjest' ima potpuno drugačije značenje...
   Film neobičnog naslova dobio je Posebno priznanje žirija i Nagradu kritike u Cannesu (program „Izvjestan pogled“), a dobio je i glavnu nagradu na 3. Vukovar film festivalu, i to zbog 'originalnog pristupa promišljanju žanra policijskog trilera'. Ugledni kritičar Roger Ebert ističe da je riječ o filmu koji raspravlja o 'prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Rumunjske', a i ostali kritičari hvale realističnost filma koji istražuje sive zone moralnosti.
   Sarkastični “Policijski, pridjev“ jedan je od boljih naslova novovalne rumunjske kinematografije čiju životno realističku poetiku ponosno nosi u svakom kadru. (Marko Njegić, Slobodna Dalmacija)
   “Policijski, pridjev”doista je iznimno originalan rad. On u tako shvaćenom mainstremu s maestralnom svježinom koristi posve marginaliziranu ili čak zaboravljenu umjetničku praksu, baš kao svojedobno Tarantino u “Paklenom šundu”. S tom razlikom da je Tarantino polagao na jednu vrst igre, a Porumboiu na drugu (mada bi se neke paralele mogle povući), a i Porumboiuov film bolji je od (vrlo dobrog) Tarantinovog. (Damir Radić, Novosti)

   CANNES FILM FESTIVAL 2009. FIPRESCI Prize, Un Certain Regard Jury Prize
https://www.imdb.com/title/tt1337051/?ref_=fn_al_tt_1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA