Z

Z, 1969.

RENDEZ-VOUS AU CINEMA 2022.
Z, 1969. Costa-Gavras, 127 min. FR/DZ
Scenarij:
Jorge Semprún i Costa-Gavras na temelju romana "Z" iz 1967. Vasilisa Vassilikosa
Uloge: Jean-Louis Trintignant, Yves Montand, Irene Papas, Jacques Perrin
   Politički triler iz 1969. godine, predstavlja fikcionalizirani prikaz događaja vezanih uz ubojstvo demokratskog grčkog političara Grigorisa Lambrakisa 1963.
   Nakon studentskih i građanskih nemira 1968, pariških barikada i praških tenkova, i sva dugo kumulirana prevratnička svijest tražila je filmsko uobličenje. Pripovijest filma „Z“ ispisana je iz pera još jednog političkog emigranta, Jorgea Sempruna. I on je, kao Gavras Grčku, svojevremeno napustio Francovu Španjolsku. Zajedno, u Francuskoj su stvarali oazu političkog otpora imperijalnoj moći Kapitala. Pomogao im je i Godardov snimatelj Raoul Coutard, koji je često snimajući iz ruke prenio ozračje uzavrelih ulica na kojima su se sukobljavale snage trulog, korumpiranog sustava i nemirnoga životnog svijeta. Lebenswelt poniženih i uvrijeđenih tražio je pravdu unutar sustava bogatih i moćnih. Pitanje je već tada bilo: Koliko Fašizma? (Marijan Krivak / vijenac.hr)
   Fabula o urotničkom djelovanju konzervativnih struktura moći sadržava i univerzalne impulse pa film djeluje i kao izravna optužba mehanizama državnog terora (Bruno Kragić / HFL).
   To je izvrstan film iz mnogo razloga, a ne najmanje važan je taj što se u njemu može uživati kao u političkom trileru, ali i kao političkom stavu. (Gene Siskel / Chicago Tribune)
   „Z“ je najbolji film 1969., pravi film našeg vremena. Govori o tome kako su čak i moralne pobjede pokvarene. Natjerat će vas da plačete i razljutit će vas. Kada je vojna hunta izvela puč 1967., desničarski generali i šef policije oslobođeni su svih optužbi i 'rehabilitirani'. Potpuno političke događaje mladi redatelj Costa-Gavras ispričao je u uzbudljivom stilu - „Z“ je u isto vrijeme politički krik bijesa i briljantan napeti triler. Čak završava u potjeri: Ne kroz ulice, već kroz labirint činjenica, alibija i službene korupcije. (Roger Ebert / Chicago Sun-Times)
   Teško je precijeniti utjecaj koji je ovaj triler, nagrađen Oscarom, imao 1969. godine, na svijet uzavreo političkim aktivizmom, represijom i neslogom. Ovom elegantnom, intenzivnom optužnicom za atentat na ljevičarskog političkog vođu od strane desničara u njegovoj rodnoj Grčkoj, redatelj Costa-Gavras pogodio je živac koji je odjeknuo diljem svijeta. (Jonathan Richards)
   Snažan, učinkovit, antifašistički politički triler, ističe se i kao melodrama visoke savjesti i kao akcijski film visokog tempa. (konsenzus kritičara / rotten tomatoes)

https://www.imdb.com/title/tt0065234/?ref_=nv_sr_srsg_5

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA