„Aktiviraj se i kreni!“

Projekt su predstavile: Danijela Ćukušić, ravnateljica Centra Zatna vrata, Stefana Došen, voditeljica projekta ispred Udruge „MI“ - Split, predstavnice Grada Splita Magda Vrvilo, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju i Ana Jerkunica, voditeljica Odsjeka za provedbu ITU mehanizma (ITU PT), te Kristina Nuić Prka, predsjednica Upravnog vijeća Centra Zlatna vrata.

Uvodno o projektu nam je kazala Danijela Ćukušić, ravnateljica Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata: „Nositelj projekta Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata i partner Udruga „MI“- Split će u periodu od ožujka 2021. do studenoga 2022. osigurati društvenu i radnu integraciju nizom besplatnih sadržaja za stanovnike Urbane aglomeracije Split koja obuhvaća 6 gradova (Split, Kaštela, Omiš, Sinj, Solin, Trogir) te 7 općina (Dicmo, Dugi Rat, Dugopolje, Klis, Lećevica, Muć, Podstrana).


Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.375.778,00 kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (u iznosu od 85%) i Državnog proračuna Republike Hrvatske (u iznosu od 15%).

Prema analizi stanja na području Urbane aglomeracije Split stopa radne aktivnosti je niskih 71%, te je veliki broj radno neaktivnih osoba koji se ne obrazuju ni osposobljavaju.
Cilj projekta je unaprijediti postojeće te razviti nove programe za socijalno uključivanje ciljnih skupina urbane aglomeracije Split, kako bi im se povećala kvaliteta života kroz aktivnije sudjelovanje u društvu, ali i zapošljivost kroz razvoj vještina potrebnih za tržištu rada.“


Stefana Došen, voditeljica projekta iz Udruge „Mi“ - Split osvrnula se na aktivnosti koje će se provoditi u sklopu projekta.

Projektom, financiranim u sklopu Poziva: Aktivno uključivanje i poboljšanje zapošljivosti te razvoj inovativnih socijalnih usluga za ranjive skupine unutar 7 urbanih aglomeracija/područja Osijek, Pula, Rijeka, Slavonski brod, Split, Zadar i Zagreb, osigurava se za 120 djece i mladih, 125 starijih od 54 godina te 15 osoba s invaliditetom cijeli niz besplatnih sadržaja putem radionica, javnih događanja, formalnih i neformalnih programa osposobljavanja besplatni pristup društvenim sadržajima i direktno utječe na povećanje njihove zapošljivosti na tržištu rada.
 

Stanovnicima UAS-a će biti osigurane besplatne rekreativne radionice za osobe 54 + (pilates i joga); likovne radionice za mlade.

Formalnim obrazovanjem u 7 verificiranih programa za deficitarna zanimanja- „Dadilje“, „Pomoćnik u nastavi za djecu s poteškoćama“, „Računalni operater“, „Digitalni marketing stručnjak“ te početnim i naprednim tečajevima jezika i neformalnim obrazovnim programima (zaštita zdravlja, okoliša, aktivnog građanstva) unaprijediti svoje vještine potrebne za tržište rada.

Novim programima obrazovanja „Animator za starije osobe“ i „Digitalne platforme“

Besplatnim kino projekcijama, filmskim i kreativnim radionicama

Za provedbu projektnih aktivnosti adaptirati će se dvije učionice u multifunkcionalne jedinice te adaptacija sanitarnog čvora za osobe s invaliditetom, kako bi se, uz ranije izrađeni lift kroz Interreg projekt USEFALL, upotpunila njihova pristupačnost sadržajima.

Pročelnica Magda Vrvilo je sve prisutne pozdravila ispred Grada Splita, te iskazala punu podršku svim projektima koje provodi ustanova Zlatna vrata s ciljem uključivanja svih ranjivih skupina u svoje aktivnosti, naročito one besplatne koje provodi uz pomoć bespovratnih EU sredstava, te na sve napore koji se ulažu u osiguravanje pristupačnosti samog objekta, kako kroz prethodni EU projekt USEFALL i ugradnju lifta, tako i kroz ovaj novo ugovoreni projekt putem kojeg su osigurana sredstva za uređenje sanitarnog čvora za osobe s invaliditetom kao i uređenje i prilagodbu učionica za održavanje raznih formalnih i neformalnih programa edukacija i radionica na kojima će moći sudjelovati svi naši sugrađani. 

Ana Jerkunica, voditeljica Odsjeka za provedu ITU mehanizma je s ponosom naglasila kako je ovo prvi ITU ESF projekt koji je odobren i provodi se u gradu Splitu. U okviru istog Poziva, ugovorena su još četiri projekta s područja Urbane aglomeracije Split ukupne vrijednosti 11,5 mil kn, a putem kojih će se provoditi brojne slične besplatne radionice, edukacije i događanja na području Trogira, Sinja, Lećevice i Muća, a sve s ciljem povećanje kvalitete života svih građana Urbane aglomeracije Split. Naglasila je kako je kroz ITU mehanizma do sada dodijeljeno bespovratnih 308 mil kn za razne infrastrukturne projekte Urbane aglomeracije Split, od novih autobusa i sustava e-ticketing za Promet d.o.o., novog Regionalnog transfuzijskog centra KBC Split, niza projekata iz kulturne baštine,  brownfielda i razvoja poduzetništva, te 11,5 mil kn za soft projekte iz ESF-a: „Upravo je projekt Aktiviraj se i kreni! Zlatnih vrata i Udruge „MI“ - Split primjer pravog integriranog projekta Urbane aglomeracije Split koji će povezati održavanje raznih soft aktivnosti na obnovljenim i uređenim lokacijama zaštićenih kulturnih dobara financiranim kroz ITU projekt Otvorenih ljetnih pozornica, u suradnji s Gradovima i Općinama Aglomeracije koji provode isti.“ 

Nakon predstavljanja projekta predsjednica Upravnog vijeća Centra Kristina Nuić Prka sa zadovoljstvom je zaključila kako je ovaj projekt samo jedan od brojnih uspješnih projekata Centra, ističući kako su upravo konkretni rezultati najveća pobjeda.

Istaknula da je broj polaznika u 2020. godini povećan u odnosu na 2019. za 28% odnosno 55 % u odnosnu na 2018. godinu, a rezultatu je pridonijelo verificiranje novih 20 programa obrazovanja i programa učenja stranih jezika. Unatoč lockdownu broj gledatelja u Kinoteci je zadovoljavajući dok se u prošlim sezonama 2019. i 2020. u Kinu Bačvice znatno povećao broj gledatelja uz ulaganja od preko 900,000,00 kn od 2019. godine (financiranih od Ministarstva kulture, Grada Splita i iz vlastitih sredstava). Ostvarena financijska dobit u odnosu na rezultat prijašnje uprave u 2018.  i u ovoj godini pandemije ostala na istoj razini, nakon gotovo dvostrukog povećanja dobiti u 2019. godini što je izniman rezultat.

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA