21. SPLIT FILM FESTIVAL - KZV5

Splitski filmski festival / Međunarodni festival novog filma

17.00 STEFAN ZWEIG, ZBOGOM EVROPI / STEFAN ZWEIG, FAREWELL TO EUROPE, 2016. Maria Schrader, 106 min. AT/FR/DE
   Godine izgnanstva u životu Stefana Zweiga, svojedobno jednog od najčitanijih pisaca na njemačkom jeziku, između Buenos Airesa, New Yorka i Brazila. Kao židovskome intelektualcu, Zweigu je teško zauzeti pravi stav prema događajima u nacističkoj Njemačkoj dok u novome svijetu traga za domom.

19.00 KONKURENCIJA KRATKI / COMPETITIVE SHORTS - PROGRAM 5 (80 min.)
   BLOOD BROTHERS, 2015. Marco Espirito Santo & Miguel Coimbra, 6 min. PT
Film prikazuje jednu noć u životu skupine samoubilačkih toreadora iz Portugala koji se nazivaju Forcados Amadores de Montemor. Pri povratku u najveću arenu, po prvi puta nakon što su izgubili vođu, borci moraju prizvati njegov nepobjedivi duh
   THE MEADOW, 2015. Jela Hasler, 9 min. CH
Stado krava pase na spaljenoj pustopoljini, čuvaju ih psi čuvari stada i goniči goveda. Korak po korak, gledatelj otkriva da naizgled idilično mjesto i nije baš takvo, dok krave provode svoje dane uvijek jednako
   ANDREW A STRONG COURAGEOUS WARRIOR, 2015. A.Liparoto, 18 min. BE
Voajeristički prikaz života Andrewa i Abigail. Izmjenjuju se i pomiču, sve više postajući jedno. Koje je od njih dvoje stvarno?
   SQUAME, 2015. Nicolas Brault, 4 min. CA
Istraživanje osjetljivog omotača tijela – kože. Animacija prolaznog trenutka lomljenja stijenke (izrađene od šećernih kalupa), podsjeća na krhke pejzaže svijeta na rubu apstrakcije.
   REARWARD, 2015. Yi Lian, 8 min. CN
Film je snimljen na gradilištu. Tridesetak radnika u vojničkim uniformama i kacigama obavljaju uobičajene građevinske poslove. Kamera objektivno bilježi scenu, ali među radnicima se nalazi glumac i ostali se nesvjesno nađu u virtualnoj video situaciji.
   VLAK / TRAIN, Olivier Chabalier, 12,5 min. FR/HR
Vodi nas na putovanje kroz mračne i nadrealističke krajolike imaginacije. Usmjeren svojim tračnicama, on prolazi raznolike etape postojanja: od bliskosti, učenja, sanjarenja do samoće, iščekivanja i smrti. Priča o putovanju kroz šarolike postaje života, alegorija o predodređenosti, sudbini i postojanju.
   ŠEST PORTRETA CLARE SCHUMANN / SIX PORTRAITS OF CLARA SCHUMANN, 2015. Stuart Pound, 3 min. UK
Na kraju filma „Šest portreta Clare Schumann“ otkriva se vjerojatno najpoznatiji višekratnik na svijetu.
   UNDER THE SUN, Yang Qiu, 19 min. CN/AT
Nakon jednog incidenta isprepliću se životi dviju obitelji. Nema ništa novo pod suncem

21.00 HRVATSKI  KRATKI FILM / CROATIAN SHORTS, 100 min. 
   GRAD DUHOVA, 2016. Marko Dješka, 12 min.
Dok bitka bijesni na ivici napuštenog grada jedan stanovnik vodi bitku sa samoćom kroz dnevne rituale.
   PRVI UDAH, 2016. Miranda Herceg, 21 min.
Prvi udah nalik je mravinjaku, distorziranih glasova i automatiziranog kretanja, u kojem organizmi poprimaju boje okoline. Zvukovna atmosfera napetog iščekivanja i učinak statične kamere otkrivaju prisustvo skrivenog promatrača. Promatra li prostor nas?
   SVE JOŠ UVIJEK U ORBITI, 2016. Dane Komljen & James Lattimer, 23 min. HR/RS/DE/BR
Sve, još uvijek, u orbiti povezuje dva naoko nepovezana momenta u izgradnji Brazilije: san talijanskog sveca Don Bosca, kojim se kasnije opravdavalo stvaranje novog brazilskog glavnog grada i malenog gradića koji su izgradili radnici koji su gradili megalopolis i u kojemu su sa svojim obiteljima živjeli. Kako opravdati grad nastao na temelju sna i koji dijelovi njegove gradnje ostaju nevidljivi? Odgovor leži negdje između bajke i dokumentarnog filma.
   IGRA MALOG TIGRA, 2015. Jasna Nanut, 25 min.
Boška dolazi kod Tome doma po prvi put. On im skuha večeru. Pojedu pa gledaju film. Testirajući njegovo strpljenje, Boška pokušava otkriti je li Tomo onaj „pravi“ ili još jedan „krivi“. Tomo nema takvih nedoumica. Uvjeren je da su njih dvoje već u vezi.
   STAKLENI ČOVJEK, 2015. Danijel Šuljić, 6 min.
Krećući se svijetom ispunjenim skenerima i nadzornim algoritmima, olako koristeći društvene mreže, online formulare i kreditne kartice, čovjek današnjice dobrovoljno se odriče vlastite privatnosti. Uzoriti građanin nema ništa za sakriti, samo prijestupnici imaju.
   MACHINAE NOVAE 002, 2016. Darko Vidačković, 8,5 min.
Pogled na luku u rodnom gradu Šibeniku bio je autorova dugogodišnja svakodnevnica. Slike i zvukovi luke duboko su urezani u sjećanje. Ispreplitanje memorije, prisjećanja i imaginacije
   DOTA, 2016. Petra Zlonoga, 4,5 min.
Vizualno-auditivno tkanje u kojem je osnova animirana linija, a potka ženski glas. Kroz rad i tijek vremena isprepliće se ono što je tkano i ona koja tka.

Festival je otvoren za sva nova, kreativna, osobna, eksperimentalna, radikalna, subverzivna ostvarenja (film, video i novi mediji) svih dužina i žanrova. Pozornost se poklanja radovima nastalim u otklonu od vladajućih kanona filmske i video produkcije, bilo da je riječ o tradicionalnoj filmskoj tehnici ili najnovijoj tehnologiji digitalne slike.

http://www.splitfilmfestival.hr/?lang=hr

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA