A BILI SMO VAM DOBRI

A bili smo vam dobri, 2021.

A bili smo vam dobri, 2021. Branko Schmidt, 72 min. HR
Scenarij:
Sandra Antolić, Ognjen Sviličić
Uloge: Rene Bitorajac, Slaven Knezović, Rakan Rushaidat, Milivoj Beader, Nikša Butijer, Paško Vukasović, Goran Navojec, Dražen Šivak, Nela Kocsis
   Istinit, bolan i provokativan, novi film Branka Schmidta, u kojem po treći put, nakon velikih domaćih hitova „Metastaze“ i „Ljudožder vegetarijanac“, glavnu ulogu nosi Rene Bitorajac. Rene Bitorajac je za ovaj film osvojio Zlatnu arenu za najbolju mušku ulogu, što znači da mu je suradnja s redateljem Schmidtom u karijeri donijela ukupno tri Zlatne arene!
   Trideset godina nakon rata, odlikovani heroj Dinko ogorčen je i razočaran. Napustila ga je obitelj, a Hrvatska za koju se borio osiromašena je, raseljena i korumpirana. Dinko se odaziva na poziv starih suboraca koji od Vlade zahtijevaju davno obećani muzej u zgradi iz koje se išlo u rat. Demonstracijama se pridružuju mladi fašisti, što dovodi do sukoba s policijom. Dinko izgubi kontrolu i nasilje eskalira.
   Ne krijući razočaranost državom, nekadašnji "režimski režiser" postao je najžešći društveno-politički komentator među redateljima i kritičar tog režima nakon što je isti "metastazirao" u ovo što imamo posljednjih 20-ak godina (korupcija, siromaštvo). "A bili smo vam dobri" je film tog i takvog neustrašivog Schmidta pa ne čudi da se redatelj, nakon hrvatskog zdravstva i crkve, dotaknuo još jedne vruće teme domaćeg društva i politike – branitelja. (Marko Njegić,SD)
   Kritika ekstremne desnice, "ustašenja" i zabrinjavajuće radikalizacije mladih koji krivo re-interpretiraju povijest zahvaljujući indoktrinaciji i huškačima. "Kaj mi imamo s fašistima", pita Ćosić kad ugleda slovo "U" na Paromlinu. (Marko Njegić,SD)
   Rene Bitorajac je bezobrazno skup glumac ali vrijedi svake lipe. Da nije pristao tumačiti glavnu ulogu, iskreno ne znam bih li snimao ovaj film. Ja ne znam tko bi to odigrao. On je daleko najbolji filmski glumac u Hrvatskoj. Radili smo zajedno dva filma za koje je dobio dvije Arene i vjerujte mi da zaslužuje i treću. Privatno nismo čak ni prijatelji ali kad krenemo u radni proces među nama nešto klikne. On daje divne sugestije, ima sjajnu dikciju, precizan je, pametan, brz i točan, zbog njega se ne ponavlja nijedna scena. U ovom slučaju je i izuzetno emotivan. Fino stari, glumački i izvedbeno s godinama je sve bolji i unatoč svemu živi jednim mirnim životom; žena, djeca, posao i predan rad. (redatelj Branko Schmidt o Rene Bitorajcu)

https://www.imdb.com/title/tt15021992/

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA