AMSTERDAM

Amsterdam, 2022.

Amsterdam, 2022. David O. Russell, 134 min. US
Scenarij:
David O. Russell
Uloge: Christian Bale, Margot Robbie, John David Washington, Alessandro Nivola, Andrea Riseborough, Anya Taylor-Joy, Chris Rock, Matthias Schoenaerts, Michael Shannon, Mike Myers, Taylor Swift, Zoe Saldaña, Rami Malek, Robert De Niro
   Fascinantna i bogato zamršena priča koja s fikcijom briljantno isprepliće povijesne činjenice jedne od najšokantnijih tajnih zavjera u povijesti SAD-a.
   „Amsterdam” se kreće fikcionaliziranom verzijom nekih istinitih događaja; a ti se događaji odvijaju kroz objektiv tri fikcionalizirane verzije povijesnih osoba. Tijekom Prvog svjetskog rata, vojnici Burt i Harold te medicinska sestra Valerie susreću se u vojnoj bolnici i postaju najbolji prijatelji, ali nakon rata razilaze se. Godinama kasnije, Harold postaje privatni istražitelj i dok istražuje slučaj ubojstva, biva odveden na put koji ga ponovno udružuje s nekadašnjim prijateljima. Ali, love ih prave ubojice, koji se žele riješiti onih koji to znaju, i policija. U potrazi za istinom, Burt, Harold i Valerie otkrivaju veliku misteriju koja bi mogla zauvijek promijeniti povijest Amerike...
   Russell je u pravu kada podsjeća Amerikance na ovaj sramotni trenutak u njihovoj prošlosti, budući da povijesne knjige imaju tendenciju umanjivati količinu državne potpore koju su imali Mussolini i Hitler uoči Drugog svjetskog rata. U svom romanu “The Plot Against America”, Philip Roth zamišlja alternativnu stvarnost u kojoj je Franklin D. Roosevelt poražen od Charlesa Lindbergha koji simpatizira naciste. Ovdje Russell u središte pozornosti stavlja podlije planove da zapravo ukloni predsjednika s dužnosti. U konačnici je „Amsterdam” luda društvena satira iz ranih 30-ih koja se vrti kroz malo zapamćenu epizodu u američkoj povijesti kada su fašisti pokušali svrgnuti vladu SAD-a. Russellova politička poruka o istini i volji je ono što čini “Amsterdam” privlačnim, iako se film uglavnom reklamira zbog njegove glumačke ekipe. (Peter Debruge / Variety)
    Mislim, kad vidite popis glumaca malo ste skeptični pitajući se da li će svi imati dovoljno prostora. Bez brige, imaju, u ovoj zanimljivoj priči neobično režiranoj. (Katiya Menzel / letterboxd.com)
   Dotičući se svega, od fašizma do rasizma, „Amsterdam“ gleda u prošlost kako bi ispričao priču o današnjim nevoljama, uranjajući naša tri junaka u priču punu intriga, romantike i mračne komedije. (Tom Grierson / Screen Daily)

https://www.imdb.com/title/tt10304142/?ref_=nv_sr_srsg_0

 

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA