ATALANTA

L'atalante, 1934.

50 GODINA KINOTEKE
L'atalante, 1934. Jean Vigo, 89 min. FR
Scenarij:
Jean Guinée, Albert Riéra, Jean Vigo
Uloge: Dita Parlo, Jean Dasté, Gilles Margaritis
   Nakon što se uda za naočitog Jeana, vlasnika riječne teglenice „Atalanta“, mlada i emotivna provincijalka Juliette napusti roditeljski dom te sa suprugom otputuje na bračno putovanje, povezano s njegovim poslom kapetana broda. Juliette je kći seljaka iz mjesta Oise, a u braku sa Jeanom vidi mogućnost konačnog bijega od dosadnog seoskog života. Kad počnu živjeti na brodu „Atalanta“, Juliette je okružena suprugovom ljubavlju i pažnjom, no promjena životne sredine i monotona svakodnevica na brodu Juliette će postupno početi ispunjavati tjeskobom i strahom od budućnosti.
   Jedno od najutjecajnijih ostvarenja francuske kinematografije i kinematografije općenito u vremenu između dva svjetska rata. (Kino Tuškanac)
   Retrospektivno ocijenjen kao vrlo moderno djelo (spoj igranog i dokumentarnog korespondirao je s tendencijama 1960-ih), osobito je utjecao na F. Truffauta, koji ga je smatrao majstorskom kombinacijom konstanti kinematografskog medija – realizma i estetizma. (Ante Peterlić, HFL)

   U studenom 1933. teglenica  „Louis XVI“, prekrštena u „Atalanta“, zaplovila je mutnim kanalima Pariza noseći malu ekipu Vigoova prvog i posljednjeg cjelovečernjeg filima. 25. travnja 1934. održana je premijera, u srpnju film je primljen u predselekciju venecijanskog festivala, ali ne i u definitivnu selekciju. U međuvremenu bolest naglo napreduje i 5. listopada 1934. u 21 sat umire Jean Vigo. Nekoliko trenutaka kasnije njegova se supruga pokušava baciti kroz prozor, ali je prisutni spriječavaju i odvode na kliniku. 8. listopada Vigo je sahranjen uz oca, a 5 godina kasnije umire i Lidi Vigo /Elizabeta Lozinska/. Po izjavi prijatelja Jean je jednom za vrijeme snimanja, izjavio: "Ubila me je „Atalanta“, a u njegovom prvom napisanom sinopsisu dominira rečenica: "Sve je zavjetovano Smrti“. (Ivan Martinac)
   Film je prikazan francuskim distributerima filma 25. travnja 1934. Projekcija je bila katastrofalna i Gaumont je preuzeo kontrolu nad filmom. Na kraju je Gaumont u smanjio trajanje filma na 65 minuta. Vigo je bio preslab da brani film jer mu se stanje pogoršavalo. Kada je „L'Atalante“ pušten u rujnu 1934., doživio je komercijalni neuspjeh, a kritičari su ga nazvali "amaterskim, samozadovoljnim i morbidnim". Tek iza drugog svjetskog rata su je ponovno otkrili mladi kritičari i sineasti, te je izazvala oduševljenje. Danas se često navodi kao jedan od najboljih filmova svih vremena. Originalna verzija je pronađena 1990. godine u Italiji (prethodno se izvorna verzija dugo smatrala izgubljenom, te su jedine postojeće kopije bile kopije izrezane verzije).
https://www.imdb.com/title/tt0024844/

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA