BERG-EYVIND I NJEGOVA ŽENA

Berg-Ejvind och hans hustru, 1918.

50 GODINA KINOTEKE
Berg-Ejvind och hans hustru, 1918. Victor Sjöström, 72 min. SE
Scenarij:
Victor Sjöström, Sam Ask
Uloge: Victor Sjöström, Edith Erastoff, John Ekman

NAPOMENA: RIJEČ JE O NIJEMOM FILMU, GDJE SE,  IZMEĐU SCENA, RADNJA OBJAŠNJAVA DIJALOŠKIM MEĐUNASLOVIMA. JEZIK JE ŠVEDSKI DOK SU PODNASLOVI NA ENGLESKOM JEZIKU.

   Film predstavlja ekranizaciju drame „Fjalla-Eyvindur“ islandskog književnika Johanna Sigurjonssona posvećene istoimenom islandskom odmetniku iz 18. vijeka. Njegov lik tumači sam Sjöström, a radnja prikazuje kako, bježeći pred zakonom, dolazi raditi kao napoličar na farmi u zabačenom dijelu Islanda, prije nego što se njegova vlasnica zaljubi u njega. Njihovoj ljubavi zaprijete seoski licemjeri, i dvoje zaljubljenih uskoro nema drugog izlaza; progonjeni odlaze do samog vrha planina gdje Halla gubi svoje jedino dijete..
   Središnje ostvarenje Sjöströmova švedskog opusa o kojem francuski kritičar Louis Delluc piše da je „najljepši film na svijetu ... prvi ljubavni duet viđen na ekranu“; djelo u epskomu narativnom razvoju prati dvoje ljubavnika (nepravedno optuženog bjegunca i udovicu) koje seoski filistri i »čuvari građanskog morala« progone sve do vrha planina, gdje žena gubi svoje jedino dijete, te i sâma umire u snježnoj oluji; vizualna ljepota snimki u interijeru (»folklorna arhitektura«) i dramatska funkcija prirode (snijeg, oluja, divljina) spojeni su u jedinstvenu »vizualnu simfoniju« koja se još uvijek doživljuje na emotivnom planu.
   Već u prvom dijelu švedskog perioda, Sjöström pokazuje u „Berg-Ejvind och hans hustru“ kako je melodrama, za njega, prirodan kontekst: žanr se realizira u realnom ambijentu, u konkretnom pejzažu. Autor koristi svaku priliku da intenzivira piktoralni kvalitet usredsređivanjem pažnje na determinantni utjecaj pejzaža, zbog čega „Berg-Ejvind och hans hustru“ prelazi put od pastorale do distancirane tragedije sa vrhuncem u scenama snježne vijavice na kraju, koje jasno najavljuju - kao što i potvrđuju autorsku dosljednost. (Aleksandar Bečanović, vijesti.me)
   Pod utjecajem romana Selme Lagerlöf, čija je umjetnost ukorijenjena u sagama i folkloru i prožeta poštovanjem prema prirodi, Sjöströmovi su filmovi bili lirsko lijepi izrazi čovjekova odnosa prema prirodi i društvu. U „Berg-Ejvind och hans hustru“ rafinirao je tehniku difuzije svjetla i upotrebu značajnih detalja. (hr.plantscienceoou.com)
   Victor Sjöström je bio, izvan svake sumnje, pionirska figura švedskog filma. Istaknuo je bolje od ostalih dvostruku čovjekovu borbu s prirodom, sa svojom vlastitom i onom koja ga okružuje. Mitska snaga švedskog pejzaža i elementarna impresivnost švedskih karaktera (često "pozajmljenih" od Selme Lagerlöf) eksponirani su kod Sjöströma na najizvorniji način. Ono što posebno začuđuje jest to, da je on kao glumac s dugim stažom prvi oslobodio švedski film teatarskog koncepta. (Ivan Martinac)

https://www.imdb.com/title/tt0008879/

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA