ČETIRI PRIJATELJA

Breaking Away, 1979.

KLASIKA SRIJEDOM
Breaking Away, 1979. Peter Yates, 101 min. US
Scenarij:
Steve Tesich
Uloge: Dennis Christopher, Dennis Quaid, Daniel Stern, Jackie Earle Haley, Barbara Barrie, Paul Dooley, Robyn Douglass
   Četvorica mladića iz sveučilišnog gradića Bloomingtona u Indiani - Dave, Mike, Cyrill i Moocher - provode besposleno ljeto godinu dana nakon završetka srednje škole. Dave je zaluđen talijanskom kulturom te trenira biciklizam inspiriran slavnim talijanskim biciklistima, uporno sipajući talijanske fraze, što posebno nervira njegova oca koji želi da mu se sin već jednom zaposli. No mladići traže posao moleći se da ga ne pronađu, a dane uglavnom provode na obližnjem jezeru. Kad se na jezeru pojave bogati studenti, dolazi do rivalstvai sukoba. U svrhu pomirenja i zdravog natjecateljskog duha, dekan odluči da na predstojećoj velikoj biciklističkoj utrci u organizaciji sveučilišta nastupi i lokalni tim. Pred Daveom, Mikeom, Cyrillom i Moocherom velik je izazov.
  Intimistička priča o odrastanju, "Breaking Away", osvojila je Zlatni globus za najbolji film u kategoriji mjuzikla ili komedije, a onda i pet nominacija za Oscara od kojih se pozlaćenim kipićem ovjenčao Steve Tesich za najbolji scenarij. Osim nagrada važniji je njegov izniman status među filmofilima.
   Čudesan, inteligentan film zbog kojeg se osjećate dobro. Pravo, dragocjeno kinematografsko čudo. (Roger Ebert/Chicago Sun Times)
   Glumačka postava nije poznata, redatelj ima prgavu povijest... ali, gotov proizvod je predivan. Svjež i zabavan film. (Janet Maslin / New York Times)
   Ne mogu niti zamisliti da se ovaj film nekome ne sviđa. (Gene Siskel / Chicago Tribune)
   Nepredvidiv, ali divan film Petera Yatesa koristi lokalnu biciklističku utrku kako bi razotkrilo seksualne, klasne i ekonomske napetosti unutar sveameričke zajednice. (Adrian Turner / Radio Times)

https://www.imdb.com/title/tt0078902/?ref_=fn_al_tt_1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA