CORPUS CHRISTI

Boze cialo, 2019.

Boze cialo, 2019. Jan Komasa, 116 min. PL
Scenarij:
Mateusz Pacewicz
Uloge: Aleksandra Konieczna, Bartosz Bielenia, Eliza Rycembel
  „Corpus Christi“ je priča o 20-godišnjem Danielu koji doživljava duhovnu transformaciju tijekom boravka u omladinskom pritvorskom centru. Želi postati svećenik, ali je to nemoguće zbog njegovog kriminalnog dosjea. Po dolasku u jedan gradić, spontano se oblači kao svećenik i preuzima mjesnu župu. Dolazak mladog, karizmatičnog propovjednika mijenja lokalnu zajednicu.   
   Film je nominiran za Oscara za najbolji strani film, te je osvojio 11 nagrada poljske akademije, uključujući najbolji film, najbolju režiju, najbolji scenarij i najboljeg glumca. Osvajao je nagrade na festivalima u Veneciji, Chicagu, Minsku, Palm Springsu, Reykjavik i Stockholmu.
   „Corpus Christi” poziva publiku da razmišlja, smije se, osjeća. (Rafaela Rudelić, ziher.hr)
   "Corpus Christi" nije populistička "feel good" komedija, kao što može zavarati plakat filma s ekstatičnim mladim svećenikom širokog osmijeha i raširenih ruku u žaru propovijedi, već festivalska drama. "Corpus Christi" se nadovezuje na recentne poljske filmove koji propituju odnos tamošnjeg svećenstva i naroda, poput "Klera" Wojciecha Smarzowskog i "Lica" Malgorzate Szumowske. (Marko Njegić, SD)
   Komasa ne denuncira religijske kanone i doktrine s visokih institucionalnih sfera, već mu je inspirativnija vjera »običnog naroda«. (Dragan Rubeša, NL)
   Zapanjujuć, tiho subverzivan film. (Peter Debruge, Variety)
   Napetiji od klasičnih zapadnjačkih filmova i hrabar u suočavanju sa složenošću poljske prošlosti. (Janusz Wróblewski, Polityka)
   Unatoč spomenutom izostanku prirodnije zaokruženosti i finaliziranja radnje, sve u svemu, možemo reći – bravo, Poljaci. Hoćemo još. Tragikomični začarani krugovi naših malih svakodnevica nepresušno su potencijalno vrelo odličnih priča. „Corpus Christi” ih je sjajno prikazao. Festival mediteranskog filma Split pripremio je pak kreativnu džepnu uspomenu koju su gledatelji dobili na poklon uz ulaznicu. Putnu pepeljaru s podsjetnikom da je i tišina molitva. Red molitve, red poroka, a sve simbolično zapakirano uz dobar film – tako se to radi. Tako se predstavlja svoju kulturu, tako se svađa s njom i tako male filmografije pružaju velike stvari. (Rafaela Rudelić, ziher.hr)
   Podjednako je "Corpus Christi" i izvanredna karakterna studija koliko je i socijalna krimi drama te društvena kritika, a mnoge situacije koje imamo priliku vidjeti u Komasinom filmu, vrlo lako se mogu prepoznati i u našem podneblju. Vidimo da se sve ovdje vrti oko korupcije, klijentelizma, konformizma, stavljanja privatnih ispred javnih i društvenih interesa. (GamBee, fathipster.net)

https://www.imdb.com/title/tt8649186/?ref_=nv_sr_srsg_0

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA