DANI FRANKOFONIJE: HOCHELAGA, ZEMLJA DUŠA

Hochelaga, terre des âmes, 2017.

Hochelaga, terre des âmes, 2017. François Girard, 100 min. CA
Scenarij:
François Girard
Uloge: Samian, Raoul Max Trujillo, Vincent Perez, Tanaya Beatty, David La Haye
   Dok se u Montrealu igra nogometna utakmica na kiši, dio terena na stadionu Percival-Molson propada. Baptiste Asigny, student na doktoratu iz arheologije, podrijetlom iz plemena Mohawk, otkriva tragove onih koji su živjeli na otoku Montrealu.Baptiste odlučuje pronaći ono što je tražio tijekom cijele karijere: ostatke sela Hochelaga gdje su njegovi preci upoznali francuskog istraživača Jacquesa Cartiera u listopadu 1535.
„Hochelaga, zemlja duša“ istražuje 750 godina povijesti na jednome mjestu gdje su se okupile duše svih stoljeća i kultura. Iako su Baptisteova teza i propadanje stadiona Percival-Molson izmišljeni, oni pružaju vjeran opis povijesnih razdoblja - čak i ako opisani događaji sadrže i (neku) fikciju.
   Radnja ove povijesne drame smještena je u fiktivnu arheološku oblast u blizini Montreala. Posredstvom nje autor donosi nešto više nego što je samo puki pogled na sukob Indijanaca i evropskih uljeza. Prati areheologa iz Quebeca (kanadski reper Samian) koji otkriva prošlost autohtonih naroda Kanade čije se nestalo selo nalazi u nazivu filma, kao i prošlost raznih istraživača i pobunjenika iz dvije oružane pobune (1837/1838) koje su na području Donje i Gornje Kanade nastale kao plod frustracije političkim reformama. U liku arheologa Baptistea je ustvari sadržan lik jedinog preživjelog člana Mohawka koji je nakon odlučujuće bitke ostao ranjen lutati šumom. Radnja filma (bez kronološkog redoslijeda) kombinira prošlost, sadašnjost i budućnost jer arheolog vjeruje da se na području današnjeg sveučilišta u stvari nalazi nekada traženo selo Hochelaga kojeg je francuski istraživač Jacques Cartier opisao u izvještajima o svom prvom putovanju na ovo područje. Kada se Cartier vratio šest godina kasnije, selo je nestalo, a u stvarnom životu razni znanstvenici i dalje traže njegovu točnu lokaciju. Film je bio kanadski kandidat za Oscara. (www.filmofil.ba)
https://www.imdb.com/title/tt6530104/?ref_=fn_al_tt_2

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA