DIVAN MLADIĆ

Beautiful Boy, 2018.

Beautiful Boy, 2018. Felix  van Groeningen, 120 min. US
Scenarij:
Luke Davies, Felix Van Groeningen (prema memoarima „Beautiful Boy: A Father's Journey Through His Son's Addiction“ Davida Sheffa, i „Tweak: Growing Up on Methamphetamines“ Nic Sheffa)
Uloge: Steve Carell, Timothée Chalamet, Maura Tierney, Kaitlyn Deve
   Temeljen na istinitoj priči, film se fokusira na nadarenog, ali osjetljivog dječaka koji je, ne znajući se nositi sa svojim problemima, postao ovisnik.
   Nic je mladić iz San Francisca pred kojim se nalazi obećavajuća budućnost u obliku studiranja te njegove vlastite obitelji koju upotpunjuju otac novinar David koji ga jako voli i pomajka Karen koja mu daje punu podršku. Na površini, on je sretan, ali iznutra je emotivno rastrojen i u boli koju pokušava ublažiti konzumirajući drogu. Ono što započne kao povremeno uživanje u travi s ocem pretvori se u eksperimentiranje s puno težim oblicima droge, ali je metamfetamin taj koji Nica odvede na put s kojeg možda i neće biti povratk
   „Beautiful Boy“ spada u onu kategoriju američkih art filmova, koji svojim umjetničkim senzibilitetom daleko premašuju klasičnu dramsku strukturu holivudskih filmova slične tematike, ali koji u umjetničkoj realizaciji ipak ne kopiraju i ne dostižu evropski art film. (Arthur Poe, svijetfilma.eu)
   Iako sam čitala neke kritike koje govore da film nije toliko dobar, nitko ne poriče kako ima dubok utjecaj na gledatelja, (Tonka Ileković, petagimnazija.hr)
   Zasnovan na istinitoj priči, ovaj nas film podsjeća da je ovisnost bolest koja ne diskriminira: može bilo koga pogoditi u bilo kojem trenutku. Zapravo, Nic ne odgovara stereotipu narkomana: odrastao je u obitelji više srednje klase, dobar je student i dijeli prisnu vezu sa ocem Davidom. Međutim, droga je dio njegova života od 12. godine. Prekretnica je kad postane ovisan o metamfetaminu sa samo 18 godina. Od tog trenutka Nic i njegova rodbina zarobljeni su u silaznoj spirali. Unatoč svoj podršci koju mu pružaju, nisu u stanju spriječiti recidive i boje se da će ga izgubiti. Ovaj film precizno opisuje štetne učinke droga na obiteljski život. Također istražuje granice roditeljske ljubavi. Dobro režirana i ozbiljno izvedena drama. (Sebastien02/imdb)
   Trebao bi biti obavezno gledanje u svim školama i programima reforme odvikavanja. Izvrsne glumačke izvedbe i izuzetno autentičan prikaz ovisnosti i njezinih štetnih utjecaja na obitelj i sebe. (Janine Lewis/imdb)
   Najbolji film koji sam vidio ove godine. Iznenađujuć, uvjerljiv, emocionalno sirov i autentičan. (ss0187/imdb)

https://www.imdb.com/title/tt1226837/?ref_=nv_sr_srsg_0

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA