DR. FU MAN-CHU

The Face of Fu Manchu, 1965.

IN MEMORIAM CRISTOPHER LEE
   Glumac, pilot, vojni špijun, mačevaoc, heavy-metal glazbenik koji je izdao album sa 93 (!) godine...

   Christopher Lee jedan je od najcjenjenijih engleskih glumaca. Imao je mlak početak karijere, ali polako, skromnim koracima, koračao je do statusa glumačke zvijezde na svjetskoj sceni. Uglavnom je poznat po ulogama u horor filmovima, a istakao se i kao najcjenjeniji Dracula, odnosno glumac koji je najbolje dočarao lik poznatog vampira. Mnogi su spremni reći da je upravo Dracula postao popularan zahvaljujući Christopheru, dok drugi tvrde da je situacija obrnuta. Lik Dracule tumačio je u više filmova različitih redatelja obogaćujući ga inzistiranjem na aristokratskim manirama krvožednog grofa koji usto postaje i zavodnik, te tako na neočekivan način povezuje horor i erotiku. Mlađim generacijama najpoznatiji je po ulozi mračnog grofa Dookua iz „Ratova zvijezda“ te bijelog čarobnjaka Sarumana iz trilogije „Gospodar prstenova“, gdje smo mogli vidjeti sjajnog glumca kako sa skoro devedeset godina fantastično iznosi ulogu starog čarobnjaka. Nastupio je u više od 270 filmskih i televizijskih produkcija čime je uvjerljivo brojčano nadmašio svoje suvremenike.

   Postoje frustracije u ovom poslu - ljudi vas lažu, nemaju pojma što rade, ulizuju vam se. S te strane, razumijem kad netko odluči napustiti ovaj poziv. Ali, ja ne znam što bih drugo radio kada ne bih glumio. Meni ovo nije posao, već cijeli život. Imam, naravno, i druga interesovanja... pjevam, pišem knjige... ali ovo je ono što mom životu daje smisao... (Christopher Lee)

The Face of Fu Manchu, 1965. Don Sharp, 89 min. UK/DE
Scenarij: Harry Alan Towers (prema liku Saxa Rohmera)
Uloge: Christopher Lee, Nigel Green, Joachim Fuchsberger, Karin Dor, James Robertson Justice
   Prvi od ukupno pet filmova u kojima je Christopher Lee odglumio naslovni lik glasovitog zlikovca Fu Manchua. Njegov protivnik Nayland Smith iz Scotland Yarda osobno je posvjedočio smrti Fu Manchua, no serija ubojstava u Londonu natjera ga da posve posumnja u viđeno. Sve je očitije da je zlikovac i dalje iznimno aktivan i da, skriven u tajnom skrovištu, kuje nove zlokobne planove. No, otmicom profesora Mullera, situacija postaje kompliciranija i opasnija...

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA