FESTIVAL POLJSKIH FILMOVA: ŽELIM ŽIVJETI

Chce sie zyc, 2013.

Chce sie zyc, 2013. Maciej Pieprzyca, 112 min. PL
Scenarij:
Maciej Pieprzyca
Uloge: Dawid Ogrodnik, Dorota Kolak, Arkadiusz Jakubik
   Jedno od najuspješnijih poljskih suvremenih filmskih ostvarenja.
   Mateuš ima cerebralnu paralizu i otkad se sjeća, smatraju ga biljkom. Zbog bolesti ne može govoriti, a većina misli i da je mentalno retardiran. Njegovi roditelji vjeruju da sve razumije, dok liječnici tvrde da to nije moguće i da je Mateuš neinteligentan. Smatraju da mu je mjesto u instituciji gdje se brinu o takvim bolesnicima...Ali, grdno griješe: Mateuš uspijeva dokazati da i on ima razum i emocije kao i svi ostali. I ne samo to: za njega je svaki dan nova misija - kako ubijediti ostale da nisu u pravu i da ga priznaju kao inteligentnog čovjeka.
   Film je zasnovan na istinitoj priči i smatra se jednim od najljepših i najnevjerojatnijih svjedočenja o ustrajnosti. Uz optimizam i humor dokazuje koliko je važna snaga ljudskog duha te govori o važnim stvarima kroz prizmu svakodnevnih događaja i izazova, ne bježeći od neugodnih pitanja i problema.
   Na poljskim filmskim nagradama 2014. godine, „Želim živjeti“ je osvojio nagradu publike te nagrade Orao za najboljeg glavnog glumca, najboljeg sporednog glumca, najbolju sporednu glumicu i najbolji scenarij.
https://www.imdb.com/title/tt3092552/?ref_=nv_sr_1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA