HELENA I MARTA BIRAJU ZA VAS: VRIJEME NJEŽNOSTI

Terms of Endearment, 1983.

Terms of Endearment, 1983. James L. Brooks, 132 min. US
Scenarij: James L.
Brooks prema romanu Larry McMurtryja iz 975. godine
Uloge: Shirley MacLaine, Debra Winger, Jack Nicholson, Danny DeVito
   Aurora Greenway, osamljena sredovječna udovica, previše pazi na kćer Emmu i izmiče udvaranjima susjeda, lakoumnoga bivšeg astronauta Garretta Breedlovea. Emma se pobuni protiv majčine pretjerane pažnje i, protivno njezinu savjetu, uda za simpatična, ali ograničena profesora Flapa Hortona. Nekoliko godina poslije Aurora je u vezi s Garrettom dok se Emma, saznavši da je muž vara, i sama odlučuje na ljubavnu aferu.
   „Vrijeme nježnosti“  očaralo je i kritičare i publiku svojom vjerodostojnom, pronicljivom pričom o dvjema zanimljivim osobama, majci i kćeri, koje su nezaboravno odglumile Shirley MacLaine i Debra Winger. Od urnebesnog humora do najdubljih osjećaja, redatelj James L. Brooks majstorski oslikava prizore iz razvoja njihova 30-godišnjeg odnosa. Jack Nicholson ostvario je sjajnu komičnu ulogu kao MacLainein susjed, bivši astronaut, pijanac i ženskar. (Cine)
   Prvi igrani film (tv) redatelja J. L. Brooksa, spoj je romantične komedije i obiteljske melodrame. Tematizirajući 30-godišnji odnos majke i kćeri, film epizodnom dramaturškom konstrukcijom, vizualnim stilom i sentimentalizmom podsjeća na televizijske tzv. soap opere. Osebujne glumačke izvedbe održavaju ravnotežu s melodramskim naglascima čime djelo zadržava temeljno optimističan duh. Osim Oscara za najbolji film, nagrađeni su režija, adaptirani scenarij, Shirley MacLaine za glavnu žensku i Jack Nicholson za sporednu mušku ulogu. (HFL)
   Suradnja s Jackom Nicholsonom bila je luda... „Plesali“ smo tako elegantno i tako sinkronizirano jedno s drugim, u svakom trenutku znajući što će onaj drugi učiniti. Ali, mi se ne družimo, ili nešto slično... Bila je to je nevjerojatna kemija - prekrasan, predivan osjećaj. (Shirley MacLaine)
   Tako dobro odglumljena i pametno napisana melodrama da je gotovo nemoguće odoljeti... (konsenzus / Rotten Tomatoes)

https://www.imdb.com/title/tt0086425/

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA