HOUSTON, IMAMO PROBLEM!

Houston we have a problem!, 2016.

EX-ORIENTE
Houston we have a problem!, 2016. Žiga Virc, 98 min. SI/HR/DE/CZ/Q

   Cold War-era international intrigue, declassified top-secret documents, and a clandestine deal between John F. Kennedy and Yugoslavia’s president Josip Tito are just the tip of the iceberg in this absorbing directorial debut from filmmaker Žiga Virc.

   Međunarodna hladnoratovska zavjera, deklasificirani povjerljivi dokumenti i tajni dogovor Johna F. Kennedyja i jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita samo su vrh ledene sante u dojmljivom redateljskom prvijencu Žige Virca.

   Jugoslavija je imala svemirski program, doduše kratkotrajan, od 1957. do 1961. godine. Niste to znali? Bez brige, nisam ni ja. Je li to mit ili istina, saznat ćete ako pogledate igrano-dokumentarni film „Houston, imamo problem!“ slovenskog redatelja Žige Virca. Glavni adut filma je montaža predano iskopanih arhivskih snimaka, ne samo sa svježim materijalom, nego i međusobno. Scena u kojoj Tito i Jovanka večeraju u društvu pasa i gledaju slijetanje na Mjesec je primjer izvrsnosti po tom pitanju. Virc tako postiže željeni efekat: neko vrijeme ćemo se pitati je li ono što vidimo istina ili pažljivo složena alternativno-povijesna fantazija, a onda ćemo se jednostavno prepustiti priči ili pričama koje govore i o drugim stvarima. Ključ za tumačenje nam Virc nudi kroz komentare svjetskog filozofskog superstara Slavoja Žižeka koji filmu daju meta-tekstualni nivo... Žižek će ponuditi svoje tumačenje Balkana kao paradoksalnog mjesta gdje se govori i zaklinje u čast, a koje je istovremeno mjesto prevare na malo i veliko, Maroka kao mjesta iz filmske mitologije, autoritarnosti i demokracije, zavjere i teorije zavjere istine, mita i vjerovanja. Kroz te komentare ćemo shvatiti da „Houston“ nije samo priča o jednom svemirskom programu, nego o jugoslavenskoj mitologiji i mitomaniji, kao i saznanje da je, i kad se taj veo mistike skine, Jugoslavija ipak bila ozbiljna država koja je u svijetu nešto značila, za razliku od svih država-nasljednica... (Marko Stojiljković, www.lupiga.com)
http://www.imdb.com/title/tt5518022/?ref_=nv_sr_1

 

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA