IN MEMORIAM BOB RAFELSON: PET LAKIH KOMADA

IN MEMORIAM BOB RAFELSON
Five Easy Pieces, 1970. 98 min. US
Scenarij:
Adrien Joyce
Uloge: Jack Nicholson, Karen Black, Susan Anspach, Lois Smith, Ralph Waite, Billy "Green" Bush
   Napustivši pijanističku karijeru i želeći se udaljiti od građanskog podrijetla, prgavi Robert Dupea radi na naftnim poljima i održava vezu s konobaricom Rayette. Tijekom slučajna susreta sa sestrom, također pijanisticom, saznaje da mu je otac ozbiljno bolestan, te odlučuje posjetiti obitelj. S trudnom Rayette kreće na obiteljsko imanje na otoku na sjeverozapadu SAD-a. Ondje započinje vezu s Catherine, bratovom učenicom i potencijalnom zaručnicom, te se sukobljuje s obitelji koja odbija prihvatiti njegovu odluku o prekidu glazbene karijere.
   Ako je funkcija umjetnosti pomoći publici da se osjeća manje usamljeno, onda „Five Easy Pieces“ u tome uspijeva. (Edward Guthmann / San Francisco Chronicle)
   Izvrsno komponirani film, najbliži savršenstvu koliko god to može biti. (Peter Bradshaw / Guardian)
   Jedan od najboljih američkih filmova uopće, remek-djelo srceparajućeg intenziteta. Bobby Dupea jedan je od najnezaboravnijih likova u američkim filmovima. Najbolji film 1970. godine. (Roger Ebert, Chicago Sun Times)
   Važan kamen temeljac Novog Hollywooda, neodoljivi portret otuđenja koji prikazuje jednu od najvećih izvedbi Jacka Nicholsona. (konsenzus kritičara / rotten tomatoes)
   Hrabra studija karaktera i majstorski tečaj glume. (Rob Aldam / Backseat Mafia)

https://www.imdb.com/title/tt0065724/?ref_=nv_sr_srsg_0

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA