IN MEMORIAM BOB RAFELSON: POŠTAR UVIJEK ZVONI DVA PUTA

The Postman Always Rings Twice, 1981.

IN MEMORIAM BOB RAFELSON
The Postman Always Rings Twice, 1981., 123 min. US
Scenarij:
David Mamet prema istoimenom romanu Jamesa M. Caina iz 1934. (Cainov prvijenac bio je iznimno uspješan već prilikom objavljivanja te ga kritika smatra jednim od najvažnijih krimića 20. stoljeća. Stotinjak stranica brze radnje koja kombinira nasilje i senzualnost ipak je šokirala tadašnju javnost - roman je bio zabranjen u Bostonu).
Uloge: Jack Nicholson, Jessica Lange, John Colicos, Michael Lerner, John P. Ryan, Anjelica Huston
   Prvu prilagodbu romana „Poštar uvijek zvoni dva puta“ 1939. godine je pod naslovom „Le dernier tournament“ potpisao francuski redatelj Pierre Chenal, da bi glasoviti Luchino Visconti 1943. debitirao drugom inačicom naslovljenom „Opsesija“. Danas možda najpoznatija verzija je ova Boba Rafelsona iz 1981., a ekranizacija Taya Garnetta iz 1946. (s Lanom Turner i Johnom Garfieldom) opravdano se drži jednim od klasičnih ostvarenja film noira.
    Priču pripovijeda glavni lik, cinični Frank Chambers, lutalica koji se zaustavlja u maloj zalogajnici u ruralnom djelu Kalifornije gdje upoznaje prekrasnu Coru, nesretno udatu za starijeg muškarca, Nicka Papadakisa zvanog Grk. Romansa između Franka i Core brzo se razvija, pa dvojac počinje smišljati plan kako da se riješe Grka i naslijede zalogajnicu…
   Zvijezda verzije iz 1946., Lana Turner, nije gledala remake, ali je rekla da je vidjela reklame na televiziji od kojih joj je pozlilo: negodovala je kako je studio to "pretvorio u takvo pornografsko smeće“.
   Zahuktala drama o seksualnoj strasti i opsesiji. (Frederic i Mary Ann Brussat / Spiritualy and Practice)
   Nije tako dobar kao izvornik, ali ne može se u potpunosti odbaciti. (Emanuel Levy / EmanuelLevy.Com)
    Atmosfera Amerike tridesetih i Velike depresije dojmljivo je scenografski/kostimografski evocirana i "Poštar uvijek zvoni dva puta" gotovo postaje ozbiljna (melo)drama o "američkom snu", pri čemu Rafelson uzdiže "pulp" priču i uramljuje "noir" u realistični okvir. (Marko Njegić, SD)

https://www.imdb.com/title/tt0082934/?ref_=nv_sr_srsg_0

 

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA