IN MEMORIAM PETER FONDA: EASY RIDER

Easy Rider, 1969.

Easy Rider, 1969. Dennis Hopper, 94 min. US
Scenarij:
Peter Fonda, Dennis Hopper, Terry Southern
Producent: Peter Fonda
Fotografija: László Kovács
Uloge: Peter Fonda, Dennis Hopper, Jack Nicholson, Karen Black, Phil Spector, Antonio Mendoza, Luke Askew, Toni Basil

   George: Znaš, ovo je nekad bila sjajna zemlja. Ne razumijem što se to sad s njom događa.    
   Billy: Ej, čovječe, svi su se usrali od straha. Eto, to se događa. Čovječe, mi ne možemo ući ni u drugorazredni motel. Shvaćaš? Misle da ćemo ih priklati ili tako nešto. Oni se nas plaše, čovječeI
   George: Ma ne, oni se ne plaše tebe. Oni se plaše onoga što ti predstavljaš.
   Billy: Hej, čovječe. Mi njima jedino predstavljamo nekog kome treba šišanje.
   George: O, ne. Ono što im predstavljate jest sloboda.
   Billy: Što nije u redu sa slobodom?
   George: O, da. Sve je u redu, ali govoriti o slobodi i biti slobodan – to su različite stvari!

   Prve projekcije održane su za obitelj i prijatelje krajem 1968. Nakon toga je u studiju Columbia organizirana projekcija za šefove kompanije. Svi su napeto čekali mišljenje omanjeg sjedokosog tipa koji je sjedio sam u prvom redu. Šezdesetogodišnji Leo Jaffe, big boss Columbia Pictures, odgledao je u svojoj karijeri mnogo čudnih filmova s logom kompanije, ali sigurno nije vidio ništa nalik "Easy Rideru". Kad su se svjetla upalila, Jaffe se digao i rekao: "Ne znam točno što ovaj film želi reći, ali znam da ćemo s njim maznuti veliku lovu!"  

   Nitko ne može točno definirati što je potrebno da se snimi kultni film, niti je zapravo moguće reći što je sve on zapravo. Može se tek konstatirati da su svi kultni filmovi različiti. Mnogi su spremni reći za kultni film jednu frazu: "potreban je poseban ukus za kinematografiju još prije nego što film i odete pogledati ili samo pomislite na njega". A ako je i jedan film zaslužio da se nađe na popisu kultnih filmova, onda je to svakako djelo Dennisa Hoppera "Goli u sedlu", šezdesetosmaški, klasični "on the road" film kojem u srži leži potraga za stvarnom Amerikom.
   Veliki muzički brojevi, od himničke "Born to Be Wild" Steppenwolfa do rekvijemske "Ballad of Easy Rider" Rogera McGuinna, napravili su ovaj film klasikom svog vremena. Nije u pitanju naslov već fenomen!
   Za mnoge je "Goli u sedlu" film koji ih podsjeća i vraća u prošlost, u lude šezdesete - godine sloboda, nada, ambicija, strasti, protesta i nikada ostvarenih snova. Konvencionalan, avanturistički projektiran kao čvrsto povezani skeč dvojice protagonista, Wyatta tj. Captain Americe (Peter Fonda) i Billy the Kida (Dennis Hopper), koji svojim motorima gutaju milje američkih auto-puteva od Kalifornije do New Orleansa. Njihovi problemi, putovanje i istraživanje istine, donose im samo razočarenje i smrt. Graničari bez granica sigurno bi prošli bolje da su se umjesto neizvjesnosti i bijega od socijale odlučili na nešto mnogo sigurnije. Međutim, put ih je vodio dalje, od Zapadne obale prema Istoku, donoseći im neizvjesnu sudbinu. Što su bliže odredištu, doživljavaju neugodnije incidente koji će do kraja uništiti njihove iluzije. Opasnost, nerazumijevanje, vulgarnost i komercijalizam upozoravaju ih kako je to zlokoban izlet. A sam cilj i nije korijen njihove tragedije - sve je otpočelo mnogo ranije, prodajom droge čime su financirali svoj put.
   Dvoje simpatičnih urbanih kentaura, smijući se cijelim putem simboliziraju svu slobodu tog vremena, vremena u koje su tako neiskusno zakopali sebe na najgori mogući način. Optimizam s kojim su krenuli ustupa mjesto razočarenje, a rješenje za spas pronalaze u pilulama da bi odagnali svoje misli. Dakako, zaključuju kako su morali drugačije postupati. A nisu! Wyatt na kraju ipak priznaje "propuvali smo!"
   Izmedu vizualne raskoši filma i života kasnih šezdesetih, s čime se sreću naši protagonisti, postoji savršeni (ne)sklad. "Ovo je nekada bila fina zemlja" govori George Hanson (Jack Nicholson) neposredno pred svoju smrt, s krvavim rukama oko vrata, pitajući se što je sve krenulo krivo. Umire, ali ne dolazi do odgovora.
   "Goli u sedlu" nastali su periodu kada je bila moda stvarati rock filmove (Mad Dogs & Englishman, Gimme Shelter, Alice's Restaurant, Let it Be) i kada su se događala promjene i u društvu i u glazbi. Nastao na obrascu kontrakulture šezdesetih, „Easy Rider“ je bio simbolički kraj tog buntovnog puta i eksperimentirajućih potraga za novim prostorima.
   Stvarala se nova glazba koja prenosi osjećaj slobode, ali i nezadovoljstva. Droga je postala sastavni dio života u kojem se žele graditi i razarati zakoni. Jednostavno: mladi su htjeli biti uključeni u sve! I kao što je Woodstock bio kulminacija tj. mjesto na koje su mnogi krenuli kao na hodočašće, tako su i "Goli u sedlu" bili (filmska) kulminacija jedne, po mnogo čemu, nejasne generacije koja se zanesena zvukom gitare, putovanjima i iskušenjem zvanim droga htjela zajednički izjasniti o svemu onom što je tišti i što je se tiče. U vrijeme kada je film snimljen mnogi su govorili o njemu kao o malom filmu koji je ubio veliki. Međutim, činjenica je da veliki film nije nikada umro, već se u tom periodu samo nalazio u stanju hibernacije. Mnoštvo imitacija "Golih u sedlu" je propalo, jer je film svojim uspjehom postavio visoke kriterije, koji se u istim uvjetima više nikada nije uspio ponoviti. Trebalo je mnogo više od priče (veliki novac, nekoliko zvučnih filmskih zvijezda, tehnološki napredak) da bi se postigli novi rekordi. Pa ako "Goli u sedlu" nisu izmijenili lice američkog filma, bar stoje kao testament takvog pokušaja. Hollywood je preživio to bezumlje i pomahnitali period bunta, čitavi niz skandala i paranoidni mentalitet McCarthyjeve ere. Hollywood je reflektirao raspoloženje društva, ali nikada nije promijenio njegovu socijalnu sliku, makar je do kraja eksploatirao. Upravo to raspoloženje, u ovom slučaju riječ je o šezdesetim godinama, najbolje je prikazano u "Golima u sedlu". Godinu kasnije dolazi do odbacivanja ideala i "pravila" privremeno okupljenih hippie komuna, a nakon svih nevolja dogodio se i Altamont.
   Više nikada neće biti kao tada.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Fonda
   https://www.theguardian.com/film/gallery/2019/aug/17/peter-fonda-a-life-in-pictures
   https://www.imdb.com/title/tt0064276/?ref_=nv_sr_1?ref_=nv_sr_1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA