IN MEMORIAM VATROSLAV MIMICA: DOGAĐAJ

Događaj, 1969.

Događaj, 1969. Vatroslav Mimica, 87 min. HR / YU
Scenarij:
V. Mimica, Kruno Quien, Željko Senečić, prema noveli A. P. Čehova
Uloge: Pavle Vuisić, Srđan Mimica, Boris Dvornik, Fabijan Šovagović, Neda Spasojević, Marina Nemet, Fahro Konjhodžić
   Djed i njegov 12-godišnji unuk vraćaju se sa seoskog sajma s novcem od prodaje konja. Želeći ih opljačkati, napadnu ih lugar i njegov podmukli kompanjon Matijević. Dok se djed bori s napadačima, unuk bježi u šumu.
   Nakon izrazito modernističkog razdoblja svojeg stvaralaštva, V. Mimica se „Događajem“ vratio klasičnijem narativnom prosedeu i (pro)žanrovskom strukturiranju. Triler s elementima horora zapravo je svojevrstan film putovanja: oko provodnog motiva putovanja formira se filmska kompozicija. Prosede je naturalistički (sekvenca tučnjave u šikarskoj bari) s nerijetko morbidnom intonacijom (psihotična karakterizacija nekih likova, ubojstvo djeteta sjekirom), a pritom je posebno zanimljiva naznaka erotskog trokuta između Matijevića, lugara i njegove psihički pomaknute žene. Potencijalnom značenjskom slojevitošću i izvanredno dočaranim, iznimno osebujnim ugođajem, u kojemu veliku važnost imaju ruralni ambijenti, odsutnost neprizorne glazbe i izražajne fizionomije glumaca, „Događaj“je jedan od najzanimljivijih filmova ne samo redateljeva opusa nego i cjelokupne hrvatske igrane produkcije. (D.Radić/HFL)
https://www.imdb.com/title/tt0065650/?ref_=nm_knf_t1
https://www.jutarnji.hr/kultura/film-i-tv/vatroslav-mimica-zivot-legendarnog-redatelja-studirao-je-medicinu-bio-u-partizanima-a-onda-otkrio-svijet-filma/9981961/

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA