IN MEMORIAM VATROSLAV MIMICA: KAJA, UBIT ĆU TE!

Kaja, ubit ću te!, 1967.

Kaja, ubit ću te!, 1967. Vatroslav Mimica, 88 min. HR / YU
Scenarij:
V. Mimica, Kruno Quien, prema Quienovoj noveli
Uloge: Zaim Muzaferija, Uglješa Kojadinović, Antun Nalis, Jolanda Bačić, Izet Hajdarhodžić, Husein Čokić
   Gradić na moru živi svojim životom. Ribari se, love se ptice, ismijava se lokalnog »ridikula«, uživa se u jelu i piću. Međutim talijanska okupacija 1941. godine sve to mijenja. U grad je ušlo zlo, koje dojučerašnje susjede okreće jedne protiv drugih pa dotad neupadljivi Pjero čvrsto odluči ubiti bezazlenoga Kaju.
   „Kaja, ubit ću te!“ smatra se Mimičinim najuspjelijim filmom, te jednim od najboljih hrvatskih filmova uopće. U osnovi lišen fabule, filmskog  motiv provale iracionalnog zla u pitomu mediteranskom ambijentu uobličuje i usložnjava narativnom fragmentarnošću, vizualnom sugestivnošću slika nerijetko iznimne ljepote, prepletanjem prirodnog i civilizacijskog te spregom poetskih, nadrealističkih i grotesknih prizora. Ocjenjivan i kao spoj etnografskih i kulturoloških komponenti s elementima horora, a uz autorov komentar o čovjekovoj prirodi (zlo postupno stječe prevlast nad zbiljom), u cjelini se odupire žanrovskim klasifikacijama te predstavlja vrhunski prilog hrvatske kinematografije tendencijama evropskog modernističkog filma, u kojemu zaplet i lik nisu ključne odrednice filmskog prizora, već to postaje sama vizualnost odnosno dočaravanje ugođaja. U tom smislu donekle i hermetičan za širu publiku, film je popraćen negodovanjem na festivalu u Puli, iako je 1968. s uspjehom prikazan na festivalu u New Yorku te iste godine nagrađen i Zlatnom medaljom Filmskog kluba u Napulju. (HFL)
   Na ovoj listi nalazi se Mimičin klasik „Kaja, ubit ću te“, ali mogli su se tu slobodno naći i drugi njegovi filmovi, npr. „Ponedjeljak ili utorak“, „Događaj“ ili „Prometej s otoka Viševice“. Kako god, Mimica je nezaobilazno ime domaće kinematografije koji je svojim modernističkim ostvarenjima ostavio trag koji treba slijediti i kojem se treba posvetiti. Od velikog broja naslova ističe se „Kaja, ubit ću te“, eksperimentalni film sniman u Trogiru koji prikazuje promjene u životu malog mjesta u trenutku kad crnokošuljaši s dolaskom rata počinju voditi glavnu riječ. Snaga ovog filma podjednako se krije u priči, glumi, interpretaciji, koliko i u maestralnoj režiji i smislu za simboliku i montažu. Ovaj film emotivna je priča, no ujedno i zanatska lekcija čija vrijednost izlazi iz okvira Hrvatske. (Dario Dunatov / Ziher filmolista: Zaboravljeni biseri hrvatskog filma) 

https://www.imdb.com/title/tt0064531/?ref_=nm_flmg_wr_12
https://www.jutarnji.hr/kultura/film-i-tv/vatroslav-mimica-zivot-legendarnog-redatelja-studirao-je-medicinu-bio-u-partizanima-a-onda-otkrio-svijet-filma/9981961/

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA