JABUKE

Mila / Apples, 2020.

VUKOVAR SPLITU
Mila / Apples, 2020. Christos Nikou, 91 min. GR/PL/SI
Scenarij:
Christos Nikou, Stavros Raptis
Uloge: Aris Servetalis, Sofia Georgovassili, Anna Kalaitzidou, Kostas Laskos
Uslijed svjetske epidemije koja je izazvala iznenadnu amneziju, sredovječni Aris postaje dijelom programa oporavka dizajniranog da pomogne pacijentima u potrazi za njihovim novim identitetom. Uz propisane dnevne zadatke na kasetama koje služe kako bi Aris kreirao nova sjećanja i sve dokumentirao na kameri, on se vraća običnom životu i upoznaje Annu, ženu koja se također nalazi na oporavku.
   Kroz čudnovate i nadrealne sekvence, grčki redatelj i scenarist Christos Nikou priča nam priču o sjećanju, identitetu i gubitku istovremeno istražujući kako bi društvo reagiralo na nepovratnu epidemiju kroz priču jednog čovjeka o njegovom samootkrivenju. Jesmo li mi samo suma fizičkog oblika ili smo nešto bogatije, dublje?
   Grčki kandidat za Oscara. Premijerno je prikazan na Venecijanskom festivalu. Proglašen je najboljim filmom na festivalima u Miskolcu, Ljubljani, Philadelphiji i i Sevilli; na festivalu u Chicagu imao je najbolji scenarij; u Denveru je dobio nagradu žirija, dok je u Linzu bio najbolji po glasovima publike. Udruženje američkih kritičara uvrstilo ga je na listu od 5 najboljih filmova s ne-engleskog govornog područja.
  „Mila“ je u svojoj srži pokušaj da se istraži kako funkcionira naše pamćenje i kako to utječe na nas. Kako emocije utječu na naše pamćenje, a posebno kako na naše pamćenje utječe tehnologija koja u današnje vrijeme vrlo lako bilježi informacije. Može li biti da je sav taj napredak tehnologije naš mozak učinio “lijenijim” i tako pamtimo sve manje događaja, sve manje emocija? Je li moguće da smo na kraju živjeli “manje”? Film govori i o tome kako se nosimo s gubitkom pamćenja; gubitkom naših voljenih, gubitkom naših emocija. (redatelj i ko-scenarist Christos Nikou)
   „Jabuke“ istražuju ljudski identitet iz nadrealne i često duhovite perspektive, s osebujnim rezultatima koji potiču na razmišljanje. (konsenzus kritičara/rotten tomatoes)
   Uživao sam u svakoj minuti filma. Nevjerojatna nada, kao i beznađe, prisutni su kroz cijeli film u očima čovjeka, čovjeka bez imena koji bira zaboraviti i zapamtiti. Šarmantan i dirljiv film. (thebeachlife/imdb)

https://www.imdb.com/title/tt10110614/?ref_=fn_al_tt_1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA