JANIS

Janis: Little Girl Blue, 2015.

Janis: Little Girl Blue, 2015. Amy Berg, 103 min. USA
   Obožavana, ali rijetko kad voljena, energična, ali beskrajno ranjiva... Tragajući za slobodom završila u ropstvu alkohola i heroina...   
   Jedna od ikona „ludih šezdesetih“, vremena optimizma kada se mislilo da se svijet može urediti bolje i humanije nego što je to zanimalo prethodne generacije. Ipak, šezdesete su se urušile same u sebe zbog svoje neostvarivosti. I Janis Joplin se urušila u sebe, potpuno se ostvarivši u tom svijetu, koji je – kako se pokazuje – bio samo idealistički vrt u puno okrutnijoj guštari stvarnosti.
   Janis Joplin, jedna od najcjenjenijih pjevačica svih vremena... Moćnim, hrapavim glasom i iznimnom karizmom „inficirala“ je i oduševila milijune slušatelja diljem svijeta, a iako je umrla u dobi od samo 27 godina (1970.) zvijezda Janis Joplin sjaji i danas. Kad je pjevala, Janis je bila poput stroja, njen blues i danas odzvanja neodoljivo, neponovljivo i iskreno.
   S hitovima poput „Mercedes Benz“, „Me and Bobby McGee“, „Cry, Baby“,  „Move Over“ i dr... te albumima „Cheap Thrills“ i „Pearl“, Janis je jedna od onih pjevačica koja je utjelovljenje glazbene i kulturne revolucije 60-ih godina 20. stoljeća. U dokumentarnom filmu „Janis: Little Girl Blue“ redateljica Amy J. Berg donosi izvanredan, duboki portret ultimativne rock djevojke koja se svojim glasom izborila za poziciju na dominantno muškoj sceni. No, istovremeno s uspjehom borila se s unutarnjim demonima i ovisnostima.
   Skoro dvosatni film daje novo shvaćanje bistre i kompleksne žene čiji je iznenadni uzlet i pad izmijenio glazbeni svijet. Prožet je arhivskim snimkama i intervjuima sa zvijezdom, njezinim bendom, prijateljima, bivšim ljubavnicima, članovima obitelji i sestrom Laurom otkrivajući pozadinu te ekstrovertirane scenske „zvijeri“. Lajtmotiv čine isječci iz iskrenih osobnih pisama koje je Joplin pisala roditeljima i voljenima, a koje naglas nadahnuto čita kantautorica Cat Power. Nimalo slučajno: Cat Power svojim južnjačkim izgovorom čita Janisina pisma jer kao malo tko razumije Janisine probleme. I sama je prolazila kroz slične, pa nije nimalo čudno što se uspjela u njih uživjeti i oživjeti ih svojim južnjačkim izgovorom.
      Ipak, kako otkriva „Janis: Little Girl Blue“, nikad se nije potpuno oporavila od progona koji je osjećala kao društvena odmetnica tijekom odrastanja u teksaškom Port Arthuru. Unatoč hrabrosti kojom se razmetala na pozornici i njezinoj nesputanoj, seksualno osviještenoj osobnosti, cijelog je života bila opsjednuta nesigurnošću i potrebom da bude prihvaćena. Kad je otkrila blues, dala je odušak svojoj boli i samoći. Kad je u svitanje hippie ere stigla u San Francisco, dospjela je u zajednicu u kojoj se napokon osjećala prihvaćenom. Na koncu, Janis Joplin je paradoks, pionirka nove vrste ženskog izvođača, koja nikad nije prestala tražiti ljubav i stabilnost i to uvijek pod vlastitim uvjetima.
      Janis Joplin umrla je u 27 godini, 4. listopada 1970. godine od kombinacije alkohola i predoziranja heroinom. Punih 45 godina nakon njene smrti zanimanje za nju nije prestalo, valjda kao ni za još jednu pokojnicu iz kluba 27.
http://www.imdb.com/title/tt3707114/?ref_=fn_al_tt_1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA