JEDRILIČARKE S BRODA MAIDEN

Maiden, 2018.

Maiden, 2018. Alex Holmes, 97 min. UK
   Dvanaest djevojaka. Povijesna utrka. Bitka za ravnopravnost.
   „Jedriličarke s broda Maiden“ inspirativna je priča o prvoj ženskoj posadi koja je sudjelovala u jedriličarskoj utrci oko svijeta 1989. godine.
   1989. godine 24-godišnjakinja Tracy Edwards postala je skiperica prve ženske posade u povijesti prekooceanske jedriličarske utrke Whitbread (danas poznate pod nazivom Ocean Race). Tracyin san o sudjelovanju u natjecanju nailazio je na brdo prepreka: njezini muški kolege nisu vjerovali da ženska posada može uspjeti, mediji su se kladili na njezin neuspjeh, a potencijalni sponzori godinama odbijali, bojeći se lošeg publiciteta u slučaju da ne prežive. No Tracy je odbila odustati: stavila je svoj dom pod hipoteku, kupila rabljeni brod i okupila tim jedriličarki. Uz podršku svoje izvanredne posade promijenila je svijet sporta.
   Jedan od najboljih sportskih dokumentarnih filmova ikad snimljenih, vi praktički jedrite sa cijelom ženskom posadom (čak i ako ste muško) do samog kraja. Izvorni snimci čine ga potpuno autentičnim. Postoji uzbuđenje, humor i patetika - nema dosadnih trenutaka ili ravnih točaka, film vas jednostavno drži od početka do kraja. Ne morate voljeti jedrenje ili dokumentarce da biste voljeli ovaj film. (dcml-93685/imdb)
   Uzbudljiv i zapanjujuć! (The Hollywood Reporter)
   Aktualna i relevantna priča o ženskoj snazi i odlučnosti. (Indiewire)
   Za sve žene koje su ikada sumnjale u sebe. (Time Out)
   Jedan od filmova godine. Točka. Kraj priče. (LA Times)
   Jednostavno veličanstven! (Associated Press)
   Avanturistički triler iz stvarnog života.(San Francisco Examiner)

https://www.imdb.com/title/tt8879946/?ref_=nv_sr_srsg_4

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA