JEREMIAH JOHNSON

Jeremiah Johnson, 1972.

50 GODINA KINOTEKE
Jeremiah Johnson, 1972. Sidney Pollack, 108 min. US
Scenarij:
Edward Anhalt i John Milius prema romanu „The Mountain Man“ Vardisa Fishera, te biografskoj knjizi „Crow Killer: The Saga of Liver-Eating Johnson" Raymonda W. Thorpa i Roberta Bunkera, posvećenoj znamenitom gorštaku Liver-Eating Johnsonu
Uloge: Robert Redford, Will Geer
   Lirska priča o o čovjeku koji želi živjeti u miru i samoći u američkoj divljini sredinom 19. stoljeća.
   Umorni veteran iz Meksičkog rata, Jeremiah Johnson, čezne za samoćom i odlazi u Stjenovite planine, na neistražen teritorij Divljeg zapada. Nepripremljen, Jeremiah ima sreću što je naišao na iskusnog trapera koji ga je voljan obučiti kako preživjeti. Naš protagonist postaje usamljeni lovac i trgovac krznom, suočavajući se s prirodom u svoj njezinoj veličanstvenosti: od oštrih zima do opasnih životinja, grizlija, vukova, sokolova te s Indijancima i lutalicama poput njega...
   Sporog tempa, što zahtijeva strpljenje kod gledatelja, ali će zato biti nagrađeni promišljenom dramom i sjajnom izvedbom Roberta Reforda. (kritičarski konsenzus / rotten tomatoes)
   To nije vestern novog tipa, sa svim demistifikacijama žanra i podcrtavanjem brutalnosti vremena, već rad koji pokazuje dublji uvid u indijansko-bijele odnose. (Variety)
   Hipi vestern koji podsjeća na (slična) revizionistička djela iz 1970-ih prepravljajući tradicionalnu mitologiju (Pat Garrett i Billy Kid, Život i vrijeme suca Roya Beana, Mali veliki čovjek, McCabe i gospođa Miller...). Nakon trideset godina johnwayneovskog masakra nad crvenokošcima, ovo je dobrodošlo osvježenje. (www.csfd.cz/film)
   Ponovno srećemo jednu od velikih Pollackovih tema: svaki čovjek je usamljena lovina. Pollack je jedan od najboljih stvaralaca "novog" američkog filma. (Jean-Louis Bory)
   Ritam ni za trenutak ne popušta, krajnje pokretna kamera, savršen izbor dekora. (Robert Shazal)
   Scenarij bogat iznenađenjima omogućio je Pollacku da napravi film koji će sigurno ostati jedno od remek-djela svog žanra. (Michel Mort)

    Uloga Jeremiaha Johnsona izvorno je bila namijenjena Leeju Marvinu, a zatim Clintu Eastwoodu, a režije se prihvatio Sam Peckinpah. Međutim, Peckinpah i Eastwood se nisu slagali pa je Peckinpah napustio projekt, a Eastwood je umjesto toga odlučio napraviti „Prljavog Harryja“. Iz Warner Brosa tada nude ulogu Robertu Redfordu koji uspijeva nagovoriti Sydneya Pollacka da se prihvati režije. Svjetsku premijeru imao je 7. svibnja 1972. na filmskom festivalu u Cannesu, gdje je prikazan u konkurenciji - bio je to prvi western ikad prikazan u Cannesu.
https://www.imdb.com/title/tt0068762/?ref_=fn_al_tt_1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA