KAD GOLUBOVI DOLETE 1968.

IN MEMORIAM ARSEN DEDIĆ
   Arsen Dedić je umjetnik od glave do pete, sklon svekolikim umjetnostima, umjetničkim granama i žanrovima. Nije ga slučajno Igor Mandić prozvao pjevačem s gitarom ili flautom, dirigentom koji pjeva, skladateljem koji piše pjesme i pjesnikom koji komponira. Arsen je sve to bio, a sebe ja smatrao pjesnikom opće prakse.
Arsen je, dakle, „ušao“ u film sasvim netipičnim putem i sasvim netipičnim filmom. U filmu Ponedjeljak ili utorak pojavljuje se kao pjevač-trubadur, pretvarajući se od nevidljivog vokalista prepoznatljiva glasa u fizički prisutnog, pomalo politički intoniranoga komentatora. U međuvremenu je, piše Nenad Polimac, „diskretno karikirao samoga sebe“ u filmu „Višnja na Tašmajdanu“, zapjevao je i u filmu „Pusti snovi“ (1968). Filmsku je karijeru, ali kao glumac (!), nastavio filmom „Kad golubovi polete“.   
   Paralelno Dedić skladao je glazbu, a ponekad i glumio u raznim televizijskim emisijama, serijama i filmovima. I na televiziji i u filmu, uvijek je nastojao biti jednostavan, izravan i jasan; tako se izražavao i u svojim šlagerima, šansonama i baladama u kojima je uživao pišući ih i pjevajući ih. Ta je jednostavnost utjecala na oblikovanje popratnih glazbi za filmove različitih žanrova – igranih, dokumentarnih, animiranih, televizijskih... dječjih. Dedić je, grubo brojeći, skladao stotinjak filmskih partitura. Pri tome se čvrsto držao ideje da živi instrument zvuči bolje od umjetnoga, čak i u vrijeme (osamdesete, devedesete) kada je takav način razmišljanja – zbog produkcijskih zahtjeva za brže, više, jeftinije – postajao staromodan i skup... (Irena Paulus)

1968. Vlastimir Radovanović, 63 min. YU
Scenarij: Vlastimir Radovanović
Uloge: Miodrag 'Čkalja' Petrović, Rahela Ferari, Arsen Dedić, Aleksandar Fotez, Vojin Kajganić
   Grupa djece odluči izgraditi nastambu za golubove na napuštenoj parceli. Nakon što ostvare plan, umjesto očekivanih stanara, u nastambu se doseli nepoznati muškarac s dvoje djece. Djeca ih isprva pokušaju istjerati, no s vremenom se sprijatelje s njima. Tad iz općine stiže rješenje o rušenju zbog bespravne gradnje. Djeca kreću u borbu protiv te odluke.

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA