KINOTEKA NA BAČVICAMA: ANĐELI GARAVA LICA

Angels with Dirty Faces, 1938.

Angels with Dirty Faces, 1938. 97 min.
   AUTORSKI TIM: Samuel Bischoff
(produkcija), Michael Curtiz (redatelj), John Wexley i Warren Duff (scenarij prema priči Rowlanda Browna), Sol Polito (fotografija), Owen Marks (montaža), Max Steiner (skladatelj), Robert M. Haas (scenografija), Orry-Kelly (kostimografija), Perc Westmore (šminka),
   ULOGE: James Cagney (William "Rocky" Sullivan), Pat O'Brien (Jerry Connolly), Humphrey Bogart (Jim Frazier), Ann Sheridan (Laury Martin), George Bancroft (Mac Keefer), Emory Parnell (McMann), Adrian Morris (Blackie)
   Dvojica prijatelja iz newyorškog predgrađa završavaju na različitim stranama zakona...
   Rocky Sullivan i Jerry Connolly dvojica su tinejdžera i najboljih prijatelja koji odrastaju u najopasnijoj newyorškoj četvrti Hell's Kitchen. Obojica skloni sitnim prijestupima, Rocky i Jerry dožive različite sudbine nakon što policija spriječi njihovu posljednju provalu. Rocky završi u popravnom domu, dok Jerry izbjegne hapšenje odlučivši postati svećenik. Godinama kasnije Rocky je poznato gangstersko lice s naslovnica koji je upravo pušten iz zatvora. Došavši u svoju staru četvrt, Rocky je oduševljen susretom s Jerryjem koji kao svećenik nastoji pomoći mjesnim mladićima da ne krenu putem kriminala. Zaljubljen u djevojku Lauryi suočen s mogućnošću da napokon učini nešto dobro, Rocky počne dvojiti oko svoje gangsterske karijere, poglavito kada bude ugrožen Jerryjev život...
   Divlja melodrama koja nudi Cagneyja u najboljem izdanju. (Frank Nugent / New York Times)
   Moćna gangsterska melodrama, jedan od najuzbudljivijih filmova nastalih u posljednje vrijeme. Gluma, posebno Jamesa Cagneyja, je briljantna. (Harrison's Reports)
   Efektan i emotivno zasićen zaplet temelji se na uvijek intrigantnoj dvojnosti središnjeg karaktera što je u Cagneyjevoj interpretaciji izvedeno briljantno. Dodaju li se tomu elementi prijateljstva, prevare i razočaranja, Curtizov film s pravom nosi titulu klasika. (mojtv.hr)
   Osim standardnih moralnih pridika i upadljive tenzije, redateljMichael Curtiz je ponudio nešto novo – kontrast između dvije krajnosti, od kojih svaka ima dobru i lošu stranu. Gangster i svećenik. Tamna strana ulice, odnosno kriminala, je već viđena u krimićima s početka tridesetih, ali rijetko se je tko usudio baviti tematikom koja dovodi u koleraciju kriminal i mladiće, odnosno dječake, koji su pogođeni siromaštvom, a još uvijek nisu spremni za tržište rada. Curtiz nije želio isključivo pokazati herojsku i antagonističku narav. Stavio je sve protagoniste u isti žrvanj i pokazao da, ukoliko se želi iznjedriti jedno zdravije društvo, posebno za mlade ljude, pozitivci i negativci moraju surađivati, kako bi natjerali jedni druge da upoznaju sebe i tako pomognu društvu u cjelini. (Elvir Ćorhodžić / filmskivrtlog.wordpress.com)

https://www.imdb.com/title/tt0029870/?ref_=fn_al_tt_1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA