KINOTEKA NA BAČVICAMA: BEZDAN

The Abyss, 1989.

KLASIKA AL FRESCO: The Abyss, 1989. James Cameron, 146 min.
Scenarij:
James Cameron
Uloge: Ed Harris, Mary Elizabeth Mastrantonio, Michael Biehn, Leo Burmester, Todd Graff, J.C. Quinn
   Američka nuklearna podmornica misteriozno potone na dno oceana, a tim podmorskih bušitelja, zajedno s vojnom američkom specijalnom postrojbom, pokušava se domoći podmornice prije Sovjeta, koji su u vrijeme Hladnog rata bili najveći neprijatelji Amerikanaca. Posada na dnu upoznaje sasvim nove oblike života koji ih vode u nepoznate dimenzije.
   Besramno lijepe scene prepune specijalnih efekata još neviđenih u to doba i atmosfera u kojoj se osjeća pritisak kao da se nalazite dvije tisuće metara pod morem su sjajna kulisa za ovaj napeti triler. Misteriozni vanzemaljci su ovaj puta dobroćudne prirode, a drama između posade podmornice će iznjedriti prave zločince. (Ivan Joshi Tomić/serijskiubojica.hr)
   James Cameron nije se previše opterećivao objašnjenjima o tome kako su se razvila pomalo bajkovita bića iz „Bezdana“, jer je njegov cilj ionako bio upozoriti na pogreške koje radi ljudska vrsta. (Tomislav Hrastovčak / planb)
   Cameronov „Bezdan“ tipičan je film za njegov opus; dobra priča, dobra akcija, spektakularni efekti i pomicanje granica u filmskom stvaralaštvu. No, ideja za film mu je došla još dok je pokušavao studirati. Kažem pokušavao, jer od nekoliko započetih studija, niti jedan nije završio, što je nebitna stvar u ovoj priči, ali prvi nacrt za ono što će kasnije postati poznato kao „Bezdan“, nastala je u njegovoj glavi dok još uopće nije ni razmišljao o režiranju filmova, a kamoli da će jednog dana sjediti na tronu najisplativijeg redatelja. Danas je uvriježeno mišljenje da je Bezdan najbolji Cameronov film, najzreliji, što bi se reklo, ali priča koja se odvijala iza kamera zanimljiva je skoro kao i sami gotovi proizvod. Jer, tu ima doslovce svega. Od pomicanja granica specijalnih efekata, preko nevjerojatnih stvarnih setova, pa do činjenice da je snimanje bilo toliko naporno i napeto da filmska ekipa nije bila u sjajnim odnosima, zbog čega do današnjeg dana Ed Harris ne voli govoriti o svom iskustvu pri snimanju. Kako je sve počelo? Kao i sve dobre priče… neočekivanim uspjehom. (Danijel Špelić / inverzija.net)

https://inverzija.net/the-abyss-neistrazene-dubine-filmskog-stvaralastva/
https://www.imdb.com/title/tt0096754/?ref_=fn_al_tt_1
http://www.kinomediteran.hr/gradovi/split-ljetno-kino-bacvice/

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA