KINOTEKA NA BAČVICAMA; MILLEROVO RASKRŠĆE

Miller's Crossing,1990.

Miller's Crossing, 1990. Ethan & Joel Coen, 115 min. US
Scenarij:
Ethan & Joel Coen
Uloge: Gabriel Byrne, Marcia Gay Harden, John Turturro, Jon Polito, J.E. Freeman, Albert Finney
   Tom Regan, savjetnik krimi bosa prohibicijske ere, pokušava održati mir između zaraćenih strana, ali je uhvaćen u podijeljenoj lojalnosti.
Klasični film o mafiji tridesetih godina, sa snažnim scenarijem i dobro razrađenim likovima, uz male doze specifičnog Coenovskog humora.
   Prije „Raskrižja“ Coenovi su snimili dva filma, „Blood Simple“ i „Raising Arizona“. Jedan je dao homage noiru, drugi screwball komediji, i uvijek sam ih sagledavala zajedno, kao početničku triologiju. U „Milerovom raskrižju“ je kombinacija ta dva utjecaja – korumpiranih, ciničnih karaktera, fatalizmu sklonih u izobilju, i daška komičnog, koji kasnije razvijaju u svoj zaštitni znak (The Big Lebowski). Druga zajednička nota vezana je za sveukupni dojam, jer su sva tri ostvarenja kao diplomski filmovi, još uvijek pod utjecajem onog naučenog iz knjiga, ili onog najomiljenijeg odgledanog u kinu. „Miller’s Crossing“ je gangsterski film, prestiliziran i presvjestan sebe, obojen konstantnim dramaturškim obrtima i nadgradnjama. Bolji od prethodna dva možda najviše zahvaljujući glumcima. Poanta je zapravo da je ovo film koji priznaje svoje limite i površnost, jer time ultimativno odaje počast onome čemu želi. Dragocjen je i jer dolazi nakon sušnih osamdesetih za američki umjetnički film, i uz filmove Jarmuscha i Tarantina začetnik je nove ere. (JĐ, www.fak.hr)
https://www.imdb.com/title/tt0100150/?ref_=nv_sr_1?ref_=nv_sr_1

RIJEČ JE O RADNOM TERMINU / UVIJEK POSTOJI MOGUĆNOST KIŠE I ODGODE PROJEKCIJE.

https://www.kinomediteran.hr/gradovi/split-ljetno-kino-bacvice/

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA