KINOTEKA NA BAČVICAMA: ŠETNJA U OBLACIMA

A Walk in the Clouds, 1995.,

A Walk in the Clouds, 1995., 102 min. US
   AUTORSKI TIM: Gil Netter, David Zucker i Jerry Zucker
(produkcija), Alfonso Arau (redatelj), Robert Mark Kamen, Mark Miller & Harvey Weitzman (scenarij prema talijanskom filmu „Quattro passi fra le nuvole„ iz 1942., redatelja Alessandro Blasettija), Emmanuel Lubezki (fotografija), Don Zimmerman (montaža), Maurice Jarre (skladatelj), David Gropman (scenografija), Judy L. Ruskin (kostimografija), Mindy Hall, Julie Hewett, Denise Paulson (šminka)
   ULOGE: Keanu Reeves (Paul Sutton), Aitana Sanchez-Gijon (Victoria Aragon), Anthony Quinn (Don Pedro Aragon), Giancarlo Giannini (Alberto Aragon), Angelica Aragon (Maria Jose Aragon), Evangelina Elizondo (Guadalupe Aragon), Debra Messing (Betty Sutton)
   Radnja se odvija ljeti 1945. kada se iz rata vraća mladi Paul Sutton kojeg čekaju supruga i posao putujućeg trgovca čokoladom. Na svom (trgovačkom) putu upozna simpatičnu Victoriu Aragon i tokom putovanja sazna njenu žalosnu priču. Naime, kao studentica je zatrudnjela s profesorom i prisiljena je vratiti se na imanje oca koji će je rađe ubiti nego da doživi obiteljsku sramotu. Sutton joj odluči pomoći tako što će se, dok se stvar ne slegne, predstavljati kao njen suprug. Brojna obitelj s oduševljenjem dočeka Victoriju i navodnog supruga, no njezin je otac Alberto užasnut činjenicom da mu se kći udala bez znanja obitelji i to za najobičnijeg prodavača čokolade. S druge strane, stjecajem okolnosti, Paulov boravak na prostranom i prekrasnom imanju se produži i on polagano shvati da se u Victoriju zaljubio.
   Talijanski je film „Četiri koraka do neba“ svojim jetkim, ali toplim prikazom seoskog života najavio poratni pokret neorealizma. „Šetnja u oblacima“ predstavlja remake tog filma, pa se stoga može pretpostaviti da je i pojava poznatog talijanskog glumca Giancarla Gianninija svojevrsni hommage klasicima iz njegove domovine. Što se režisera Araua tiče, on je napravio izvrstan posao koristeći se predivnim lokacijama kalifornijske doline Napa da bi napravio neke od vizualno najfascinantnijih kadrova u posljednje vrijeme. Dobar je i veteran filmske glazbe Maurice Jarre, a ne zaostaju ni glumci, uključujući i Keanu Reevesa kojemu je ovaj put uloga dobro sjela. Ali, zato je scenarij očito podešen "high concept" ideologiji producenata. Šteta, mogla je to biti jedna od boljih melodrama u posljednje vrijeme, ali i ovako je „Šetnja u oblacima“ jedan prilično dobar film. (Dragan Antulov, www.purger.com)
   Najprije treba spomenuti sjajne uloge Giancarla Gianninija i Anthony Quinna. Zatim, vizualnost filma, očito plod artističkih ambicija redatelja Alfonsa Araua, na trenutke uistinu oduzima dah (snimateljsko remek djelo Emmanuela Lubezkog). I ne manje važno: ovo je jedan od zaista rijetkih filmova koji prikazuje jematvu u svoj svojoj raskoši. Svakako preporuka za romantičare i hedoniste. P.S. šteta zadnjih, nepotrebnih, 15-tak minuta. (Vladimir Županović)
   Možda izgleda kao jeftina melodrama, ali mi je godila svojom  nevinošću i povjerenjem. (Roger Ebert, Chicago Sun Times)
   „Šetnja u oblacima“ uglavnom je lijepa, dobro odglumljena i emocionalno bogata slika.  (Mick LaSalle / San Francisco Chronicle)
   Sjajna, bajkovita romansa koja više ovisi o želji nego o vjerodostojnosti. (Variety)

   Talijanski film (prema kojem je snimljen „Šetnja u oblacima“) „Quattro passi fra le nuvole“, koji je s radnjom smješten na talijansko selo, često se navodi kao svojevrsna preteča ili jedno od prvih ostvarenja neorealizma, te se zbog toga smatra jednim od najznačajnijih filmova u povijesti italijanske kinematografije.
https://www.imdb.com/title/tt0114887/?ref_=fn_al_tt_1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA