KINOTEKA NA BAČVICAMA: STALKER

Stalker, 1979.

KLASIKA AL FRESCO: Stalker, 1979. Andrej Tarkovski, 169 min.
Scenarij:
Arkadi Strugatski i Boris Strugatski prema vlastitom romanu „Piknik pokraj puta“
Uloge: Aleksander Kaidanovski, Anatoli Solonicin, Nikolai Grinko, Alisa Freindlich
   Naslovni lik filma je tajni vodič kroz misteriozno, ograđeno područje zvano Zona koje čuva vojska, a Soba unutar Zone ima moć da ispunjava najdublje želje osoba koje uđu u nju. Uobičajeni zakoni ne vrijede u Zoni i opasnosti su nevidljive, no Stalker ima sposobnost da osjeti opasnost i pronađe pravi put. Unatoč zabrinutosti i prigovorima supruge, Stalker odlazi u Zonu sa šutljivim znanstvenikom i skeptičnim piscem koji traži izgubljeno nadahnuće.
   Kratko ošišan i rigidno obučen Stalker implicira političku alegoriju o totalitarnom društvu, a sam film je bogat biblijskim i ekološkim referencama...
   Ambiciozni film o vjeri i nadi. Film o potrazi za onim nečim što dopušta ljudima da žive, onim najintimnijim i najtajnijim željama, dok odlaze u misteriozno postindustrijsko područje Zone iz kojeg nema povratka. Ali tko je taj famozni asketski 'stalker' koji se krije u nazivu filma? „On je prorok koji vjeruje da humanost korača prema smrti, jer je izgubila sve vrijednosti svijeta. U svijetu u kojem više nitko u ništa ne vjeruje, on je taj koji pokušava ući u trag onima koji još nisu izgubili vjeru, te ih vodi u krajolike Zone da bi im prenio klicu idealizma“ (Andrej Tarkovski)
   Drugi znanstveno-fantastični film Andreja Tarkovskog bio je njegovo posljednje ostvarenje snimljeno u Rusiji, prije nego što će emigrirati u Italiju. U izmišljenom svijetu glavni junak Stalker zarađuje novac tako što ilegalno vodi ljude u Zabranjenu zonu. U pitanju je napušteni teritorij gdje postoji neka skrivena opasnost. U njezinom centru je soba za koju se vjeruje da ispunjava najskrivenije želje posjetitelja. Stalker odlazi u Zonu s jednim piscem i jednim profesorom. U ovom metafizičkom labirintu mogu se samo osjetiti, ali ne i vidjeti putevi kroz ovaj napušteni prostor. Isto se može reći i za stanje uma. (Aleksandra Guzeva)
   Vjerojatno sam ga prvi put gledao u kinu u Oxfordu. Kad bih rekao da sam uživao, vjerojatno bih pretjerao, ali to je bio jedan od najupečatljivijih filmova koje sam ikada vidio. (Jonathan Bousfield)
   “Stalker“ je savršeno apokaliptično djelo za razdoblje klimatskih promjena. Taj film stalno možemo gledati kao svjedočanstvo o kriznim vremenima, čak i danas, četrdeset godina nakon što je napravljen. (Josephine Livingstone)
    “Stalker” je metafora ropstva u totalitarnoj apokalipsi, lošeg vodstva... i iluzornih istina. Taj je film i dalje jako relevantan i savršeno korespondira s našim suvremenim senzibilitetom. (Jerzy Illig)
   “Stalker” je svijetu premijerno prikazan na posebnoj projekciji kanskog filmskog festivala u svibnju 1980. Te su godine Zlatnu palmu podijelili Kurosawina “Kagemusha” i Bob Fosseov “All That Jazz”. „Stalker“ se željno iščekivao jer je Tarkovski već stekao iznimnu međunarodnu kritičku reputaciju svojim prethodnim filmovima, “Ivanovo djetinjstvo” (1961.), “Andrej Rubljov” (1966.), “Solaris” (1972.) i “Zrcalo” (1975.). “Stalker” je odmah proglašen briljantnim, kao još jedan u nizu sjajnih filmova u sasvim iznimnom opusu Tarkovskog, iako kritičari isprva nisu bili suglasni o čemu se tu zapravo radi. Polaganog ritma, vizualno silno upečatljiv, dovoljno neodređen da i dalje priziva različite interpretacije, “Stalker” nije prestao intrigirati gledatelje i kritiku sve do današnjih dana. (JL)

   Tarkovski je bio jedan od najdalekovidnijih, najčuvenijih i najutjecajnijih redatelja na svijetu kada je tragično preminuo u 54. godini, a snimio je samo sedam filmova. Svako njegovo ostvarenje je metafizičko i duhovno istraživanje čovječanstva, i svaki njegov film je u cijelom svijetu priznat kao remek-djelo. "On je za mene Bog", rekao je Lars von Trier za Tarkovskog. Danski je redatelj u intervjuu za Time Out London rekao da je film Tarkovskog "Zrcalo" iz 1975. odgledao 20 puta.
https://www.imdb.com/title/tt0079944/?ref_=nv_sr_srsg_0
http://www.kinomediteran.hr/gradovi/split-ljetno-kino-bacvice/

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA