KINOTEKA NA BAČVICAMA: TRGOVCI

Clerks, 1994.

KLASIKA AL FRESCO: Clerks, 1994. Kevin Smith, 90 min.
Scenarij:
Kevin Smith
Uloge: Brian O'Halloran, Jeff Anderson, Marilyn Ghigliotti, Lisa Spoonhaier, Jason Mewes, Kevin Smith, Scott Schiaffo
   Debitantsko ostvarenje redatelja Kevina Smitha crno-bijela je komedija čija najveća dopadljivost leži u genijalno napisanim dijalozima.
   Pratimo jedan ludi dan u životima dvojice izmorenih radnika za pultom, čija duhovitost i lakrdije na poslu daju posve novo značenje uslužnoj djelatnosti. Čak i dok se izlažu neprekidnoj rijeci nepredvidivih mušterija, prodavači uspijevaju zaigrati hokej na krovu, posjetiti pogrebno poduzeće te popraviti svoje neuobičajene ljubavne živote. Gazde nema na vidiku pa se možete kladiti da se svašta može dogoditi kad ovi momci vode trgovinu.
   Kevin Smith radio je u Quick Shop trgovini gdje je i snimljen njegov prvi dugometražni film ‘Clerks’ 1994. godine. Kako bi snimio film čiji je scenarij sam i napisao, Smith je napravio po nekima čak suludi potez i ulozio svoju ušteđevinu namijenjenu fakultetskom obrazovanju, prodao zavidnu kolekciju stripova, digao gotovinu na više kreditnih kartica i kada je shvatio da neće moći istovremeno raditi u trgovini, režirati i glumiti jednu od glavnih uloga, dodijelio si je sporednu ulogu Silent Boba – lik koji će kasnije postati jedna od filmskih ikona devedesetih godine. Budžet koji je uspio skupiti iznosio je 27.575 USD. Glavne uloge u filmu tumače Brian O’Halloran kao Dante Hicks i Jeff Anderson kao Randal Graves. Film na iznimno komičan i pomalo ‘pomaknut’ način prikazuje jedan dan u životu dvojice trgovaca i njihovih poznanika. Iako snimljen sa skromnim budžetom, ‘Clerks’ je u kinima zaradio preko 3 milijuna USD. I ovacije publike u Cannesu i na Sundanceu.
   Žiri u Cannesu '94-te je svoj glas dao Tarantinu, dok se kritika odlučila za Kevina Smitha i njegove „Trgovce“. S punim pravom. Jer ovo je bolji, konkretniji i duhovitiji film koji plijeni jednostavnošću i neposrednošću. Kako redateljskom tako i glumačkom. Ne sjećam da sam gledao film sa tako malo pokreta kamere i minimumom montaže. Scenografije praktički i nema. Ali zato ima obilato uživanja u postupcima, dosjetkama i vrckavim dijalozima glavnih protagonista, mladog trgovca Dantea i njegovog pomoćnika Randalla te slučajnim putnicima (kupcima) namjernicima. Usput, riječ je o crno-bijelom filmu, debitantskom Smithovom radu koji je napisao na temelju vlastitih iskustava dok je radio kao prodavač newyorškom dućanu Quick Stop Groceries i zatim ga u njemu (i o njemu) snimio. I na kraju, film koji bi kao obavezno štivo svi domaći autori morali gledati i više nikada ne govoriti o nedostaku novca. Prije bi se moglo govoriti o njihovom nedostaku ideja i umješnosti... (Vladimir Županović, Feral Music)
   S obzirom na okolnosti u kojima su bili snimani, „Trgovci“ predstavljaju pravi pravcati trijumf sadržaja nad formom i dokaz kako se nedostatak iskustva ili financijskih sredstava može itekako nadoknaditi velikim entuzijazmom i prirodnim talentom. Iako film zapravo i nema neku radnju, i iako se gotovo u potpunosti oslanja na verbalne gegove, on nam gotovo svaki minut uspijeva izvući više gromoglasnog smijeha nego što nam prosječna holivudska komedijica (uključujući tu i Zucker-Abrachamse) uspijeva izazvati smiješka u sat i pol vremena. I glumci, većinom naturščici, savršeno funkcioniraju, i to zbog prozaične činjenice da se, zapravo, i nije trebalo previše glumiti. Smith je u scenarij jednostavno sažeo sva svoja iskustva i frustracije mladog Amerikanca bez perspektive kojemu je vlak za uspinjanje na društvenoj ljestvici odavno prošao. Brian O'Halloran, Jeff Anderson i svi ostali su pred kamerama trebali samo rekonstruirati vlastite traume i začiniti ih sa zanimljivim Smithovim opservacijama na temu popularne kulture ili neortodoksnih seksualnih aktivnosti. „Trgovci“  su, stoga, ne samo poput pelinkovca gorak brain candy, nego i prilično zanimljiv komentar svog vremena, pogled na "generaciju X" bez holivudskih ružičastih naočala i, konačno, mogu poslužiti čak i kao upozorenje na to što možemo očekivati ako bi se neki današnji kulturni ili socijalni trendovi doveli do svoje krajnosti. Ukratko, „Trgovci“  su film koji kao rijetko koji prije njega uspijeva razorni socijalni komentar spojiti s urnebesnom zabavom. (Dragan Antulov, purger.com)
    Osim što su mu „Trgovci" popločali put prema kultnim prostranstvima suvremenog filma i označili ga kao glasnogovornika „generacije x", Kevin Smith se svojim prvim filmom pokazao kao vrlo vješt i talentiran redatelj. Iako se gotovo cijeli film odvija u skučenom prostoru jedne trgovine (s povremenim izletima u Randalovu videoteku), pejsaž „Trgovaca" ne postaje dosadan. Lokacija je Smithu jednako bitna kao glavni likovi i njihove misli i karakteri, ona živi s radnjom i dosljedno prati razvoj priče. (e-zadar)

https://www.imdb.com/title/tt0109445/?ref_=fn_al_tt_1
http://www.kinomediteran.hr/gradovi/split-ljetno-kino-bacvice/

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA