KINOTEKA U KLISU: DVOBOJ DO ISTREBLJENJA

The Duellists, 1977.

 U sklopu projekta "Aktiviraj se i kreni" organiziraju se besplatne filmske projekcije u splitskoj Urbanoj anglomeraciji. S klasičnim programom najprije se gostuje u Solinu, zatim u Klisu, pa preko Kaštela natrag u Solin. Slijede i dvije projekcije u ljetnom kinu Bačvice, a od listopada, zadnje dvije srijede rezervirane su za ovaj program u Kinoteci Zlatna vrata.

KINOTEKA U KLISU
The Duellists, 1977. Ridley Scott

   You have kept me at your beck and call for fifteen years. I shall never again do what you demand of me. By every rule of single combat, from this moment your life belongs to me. Is that not correct? Then I shall simply declare you dead. In all of your dealings with me, you'll do me the courtesy to conduct yourself as a dead man. I have submitted to your notions of honor long enough. You will now submit to mine. (D'Hubert)
AUTORSKI TIM: David Puttnam (producent), Ridley Scott (redatelj), Gerald Vaughan-Hughes (scenarij prema priči „The Duel“ Josepha Conrada), Frank Tidy (fotografija), Pamela Power (montaža), Howard Blake (skladatelj), Peter J. Hampton (scenografija), Tom Rand  (kostimografija), Sue Barradell (šminka)
   ULOGE: Keith Carradine (Armand d'Hubert), Harvey Keitel (Gabriel Feraud), Albert Finney (Joseph Fouché), Edward Fox (Perteley), Cristina Raines (Adele), Robert Stephens (Treillard), Tom Conti (Dr Jacqui)
   Upečatljiv redateljski debi Ridlleya Scotta osvojio je nagradu za Najbolji prvi film na 30. festivalu u Cannesu 1977. godine. Studija je to apsurdne opsjednutosti čašću, osvetom i dvobojem dvojice protagonista tijekom napoleonskih ratova.
   Armand i Gabriel su francuski časnici pod Napoleonom. Trivijalna svađa između njih eskalira u doživotnu nelagodu, i, kako rat bjesni, sukobljavaju se iznova, a njihovo rivalstvo i međusobna mržnja nastavljaju rasti, čak i kada početni uzrok suparništva bude zaboravljen.
   Priča Josepha Conrada je zasnovana na istinitoj priči o dva francuska časnika koji su se redovno borili u pravim dvobojima tijekom Napoleonove vladavine. Duelisti (Pierre Dupont de l'Étang i François  Fournier-Sarlovèze), na kojima su zasnovani glavni junaci filma, odradili su svoj prvi dvoboj 1794. godine. Međutim, nije se na tome završilo, bilo je još tridesetak u narednih dvadeset godina. Dva časnika su se borili na razne načine: konjički i pješački stil, sa hladnim i vatrenim oružjem.
   „Duellists“ je pravo epsko tkanje; sjedimo i promatramo, a ono je dosljedno zabavno - i jezivo lijepo. (Pauline Kael, New Yorker)
   Vizualno bogatstvo, glumačke izvedbe i dubina teme čine remek-djelo. (David Hughes / Empire Magazine)
   Jedan od vizualno najupečatljivijih filmova ikada snimljenih. (Richard T. Jameson Parallax View)

https://www.imdb.com/title/tt0075968/

  Za ljubitelje filma, i svakako priče/a Josepha Conrada, valja spomenuti kako se na domaćem tržištu pojavio strip "Duel" Renauda Faracea (prijevod Lana Tomerlin) nastao prema ovom filmu/priči. Izdavač je Bookloge (specijalna izdanja).

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA