KINOTEKA U SOLINU: MOMCI IZ BRAZILA

The Boys from Brazil, 1978.

   U sklopu projekta "Aktiviraj se i kreni" organiziraju se besplatne filmske projekcije u splitskoj Urbanoj anglomeraciji. S klasičnim programom najprije se gostuje u Solinu, zatim u Klisu, pa preko Kaštela natrag u Solin. Slijede i dvije projekcije u ljetnom kinu Bačvice, a od listopada, zadnje dvije srijede rezervirane su za ovaj program u Kinoteci Zlatna vrata

KINOTEKA U SOLINU
The Boys from Brazil, 1978. Franklin J. Schaffner
 
   He betrayed me, he betrayed you, he betrayed the Aryan race! (Josef Mengele)
AUTORSKI TIM: Martin Richards, Stanley O'Toole (produkcija), Franklin J. Schaffner (redatelj), Heywood Gould (scenarij prema romanu „The Boys from Brazil“ Ire Levin), Henri Decaë (fotografija), Robert Swink (montaža), Jerry Goldsmith (skladatelj), Gil Parrondo (scenografija), Rebecca Breed, Richard Pointing (kostimografija), Bill Lodge, Christopher Tucker  (šminka)
   ULOGE: Gregory Peck (Josef Mengele)  Laurence Olivier (Ezra Lieberman), James Mason (Eduard Seibert), Lilli Palmer (Esther Lieberman), Uta Hagen (Frieda Maloney), Steve Guttenberg (Barry Kohler), Denholm Elliott (Sidney Beynon), Rosemary Harris (Frau Doring), John Dehner (Henry Wheelock), Bruno Ganz (Dr. Bruckner)
   Zanimljiva priča o pokušaju preživjelih nacista da genetičkom manipulacijom stvore klonove Adolfa Hitlera i uspostave Četvrti Reich.
   Dr. Josef Mengele, sloglasni nacistički „Anđeo smrti“, klonira Hitlera 94 puta i nada se da će takve dječake odgajati u Brazilu, dajući im djetinjstva identična Hitlerovu. Krajnji plan je stvoriti grupu nacističkih vođa koja može nastaviti tamo gdje je Hitler stao, formirajući Četvrti Reich. Ezra Lieberman, lovac na naciste, saznaje za plan i odlučan je u tome da ga osujeti.
   Premda priča ponekad upada u klopku sumnjivih zaokreta, vrsna glumačka ekipa i zadivljujući ritam pretvorili su „Momke iz Brazila“ u učinkovit triler. (konsenzus kritičara / rotten tomatoes)
   Libermanov lik stvoren je prema liku lovca na nacističke ratne zločince, Simonu Wisenthala, koji je bio i savjetnik u filmu. Mengelea je izvorno trebao tumačiti George C. Scott, ali je ovaj odustao pa ga je zamijenio Gregory Peck, u jednoj od svojih zaista rijetkih uloga negativaca. Peck je svoj posao odradio izvanredno tumačeći lik pun snobizma, uštogljenosti, iskvarenosti i „prikrivenog“ manijakalnog bijesa, pokazujući o kakvom se psihopati zapravo radilo.
https://www.imdb.com/title/tt0077269/?ref_=fn_al_tt_1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA