KRAJOLIK U MAGLI

Topio stin omichli, 1988.

(EVROPSKI KINO) KLUB
Topio stin omichli, 1988. Theo Angelopoulos, 127 min. GR
Scenarij:
Theodoros Angelopoulos, Tonino Guerra, Thanassis Valtinos
Uloge: Michalis Zeke, Tania Palaiologou, Stratos Tzortoglou
   Petogodišnji dječak Aleksandar i četrnaestogodišnja sestra Voula jedne se večeri odlučuju ukrcati na vlak i krenuti u potragu za ocem vjerujući da živi u Njemačkoj. Nakon što ih uhvati policija, a ujak odbije preuzeti skrb, daju se u bijeg. Na putu upoznaju mladog glumca Oresta koji im odlučuje pomoći da stignu do Soluna...
   Film predstavlja jedan od vrhunaca redateljeva stvaralaštva, a karakterizira ga iznimna vizualna ljepota, prožet je nezaboravnim trenucima, dugim kadrovima, sugestivnom fotografijom, izvrsnom glazbom, autoreferencijalnim citatima, vizualnim simbolima, upečatljivom glumom… Film je nagrađen Srebrnim lavom u Veneciji (1988), Zlatnim Hugom u Chicagu (1988) te Europskom filmskom nagradom Felix za najbolji film (1989)... (HFS)
   Angelopoulosova definitivno neobična coming-of-age priča upotpunjena s motivima nadrealizma sigurno je film o kojem bi se dalo raspravljati. Scenarij je pisao Tonino Guerra, čovjek koji je pisao i za najpoznatije talijanske redatelje, a nekako se najveći dodir da primjetiti u načinu na koji su snimljene pojedine scene eksterijera, koje definitivno podsjećaju na Fellinijev rad u „Amarcordu“ i „8ipol“. Klasične fabule nema, film je spor sa nekoliko prilično šokantnih scena koje ostaju u pamćenju.... (www.forum.hr)
http://www.imdb.com/title/tt0096288/?ref_=fn_al_tt_1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA