LÉON MORIN, SVEĆENIK

Léon Morin prêtre, 1962.

JEAN-PIERRE MELVILLE 1917. - 1973.
Léon Morin prêtre, 1962., 117 min. FR/IT
Scenarij:
Jean-Pierre Melville prema istoimenom romanu Béatrix Beck
Uloge: Jean-Paul Belmondo, Emmanuelle Riva, Irène Tunc
   Mlada i lijepa udovica Barny tijekom Drugoga svjetskog rata u okupiranoj Francuskoj živi sama s maloljetnom kćeri, sve teže podnoseći nazočnost nacista u zemlji, ali i vlastitu usamljenost. Kako je uvjerena ljevičarka, Barny za razliku od svojih sugrađana utjehu ne pronalazi u vjeri. Ogorčena svojom svakodnevicom jednoga dana uđe u mjesnu crkvu i počne kritizirati religiju. Međutim, mladi i naočiti svećenik Léon Morin strpljivo je sasluša i pokuša joj iznijeti vlastite argumente u korist vjere. Iznenađena njegovim pristupom, Barny odluči što češće razgovarati s ocem Léonom shvaćajući kako se polako zaljubljuje u njega.
   Film je osvojio nagradu grada Venecije na venecijanskom filmskom festivalu 1961.
   Možda je posao drugih filmaša da raspravljaju o velikim pitanjima; osobno, iako nemam ništa protiv da ih se dotaknem, nemam ih želju istraživati. (Jean Pierre Melville)
   "Leon Morin, svećenik" dosljedno je intrigantan film, jer se Melville tako vješto igra s našim očekivanjima. Na djelu je skrivena struja iskrene religioznosti. (Roger Ebert.com)
   Jean-Pierre Melville donosi strastven i fascinantan film, postavlja poticajna pitanja i preplavljuje nas emocijama. (Justin Kwedi / www.iletaitunefoislecinema.com)
   To je također film o životu i doživljaju svijeta, o pronalaženju života (i prijateljstva) čak i u najtežim okolnostima. Neke od najfascinantnijih scena u filmu vrte se oko prikrivenih rasprava o teološkim argumentima knjiga koje svećenik posuđuje zgodnoj udovici kako bi ohrabrio i/ili kaznio njezino istraživanje. Ipak, svećenikove upute za čitanje ovih knjiga otkrivaju više od sadržaja samih knjiga. Nakon što je „progutala“ jednu od njegovih knjiga, svećenik ju je prekorio jer je prebrzo pročitala knjigu. Ovaj primjer uredno sažima dvije ključne brige i pouke Melvilleova filma. Prvo, da je bit filma u promatranju detalja, života u određenom vremenu i na određenom mjestu. Drugo, da su ključne brige filma o strogosti stava bilo kojeg lika prema postojanju u svijetu, moralnim, iskustvenim i ritualnim kodeksima koji daju smisao njihovim postupcima (i životu). Ovaj kod je povezan sa svim Melvilleovim središnjim likovima, dajući njihovim postupcima i stavovima "neku vrstu čistoće", bilo da se radi o gangsteru, ubojici, njemačkom časniku, borcu otpora, komunističkom simpatizeru ili svećeniku. (Adrian Danks / Sense of cinema)

https://www.imdb.com/title/tt0055082/?ref_=fn_al_tt_0

 

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA