LOV NA ČOVJEKA

Man Hunt, 1941.

50 GODINA KINOTEKE
Man Hunt, 1941. Fritz Lang, 105 min. US
Scenarij:
Dudley Nichols, Lamar Trotti prema romanu Geoffreya Householda
Uloge: Walter Pidgeon, Joan Bennett, George Sanders, John Carradine
   Kapetan Alan Thorndike ugledni je britanski aristokrat, lovac i pustolov koji se jednog dana 1939. godine u bavarskim Alpama zatekne u blizini Berghofa, rezidencije Adolfa Hitlera. Nakon što igrom slučaja svojom lovačkom puškom nacilja Hitlera i već stavi metak u cijev, Alana otkriju časnici SS-a te ga pretuku i odvedu na saslušanje. Dospjevši pred šefa Gestapoa, bojnika Quivea-Smitha, Alan tvrdi da je običan lovac te odbije priznati da ga je britanska vlada poslala ubiti Hitlera. Iznuđivanjem njegova priznanja nacisti žele u međunarodnim odnosima ocrniti Britaniju te nju proglasiti odgovornom za skori rat...
   Temeljena na romanu "Rogue Male" britanskog pisca i novinara Geoffreya Householda, izvrsna ratni triler "Lov na čovjeka" velikog Fritza Langa prvi je od četiri njegova izrazito antinacistički usmjerena ostvarenja. Njegovo ostvarenje je sigurno i energično režirano, odlično glumljeno te naglašeno antinacistički usmjereno djelo.
   „Man Hunt“ postao je prvi ratni film koji je privukao pozornost Haysova ureda u (tada) neutralnim Sjedinjenim Državama. Čelnika uprave Haysova ureda, Josepha Breena, scenarij je uznemirio do te mjere da ga je nazvao "filmom mržnje". Breen je smatrao da je u izolacionističkoj atmosferi SAD-a 1941. film prikazao sve Nijemce kao zle, za razliku od drugih filmova koji su prikazivali i dobre nenacističke Nijemce kao i zle naciste. Breen je inzistirao na tome da Nijemce ne treba okarakterizirati kao toliko brutalne i da će ured proći film samo ako će "nagovijestiti" brutalnost, a ne ga prikazati. Producent Darryl F. Zanuck također je bio zabrinut zbog Langovog antinacističkog stava i zabranio mu je završnu montažu. Međutim, Lang i njegov suradnik Gene Fowler, Jr., tajno su montirali film bez Zanuckova odobrenja. Nacistički simpatizeri (a njih u tom trenutku u Americi nije mali broj) opisuju film kao "pro-englesku propagandu" koja bi trebala promijeniti američko javno mnijenje.
   Agitprop film ne može biti učinkovitiji... ima bezvremenu kvalitetu djela čiste mašte. (Dave Kehr)
   Ako je netko tražio dokaz da su Langovo prijeratno i poratno djelo proizvodi istog uma, ne treba tražiti dalje od filma „Lov na čovjeka“. (Nathanael Hood / Retro set)
   Za mene je film strast, ja ga volim mnogo, beskrajno. Često sam pisao  da je to umjetnost našega vijeka. I on mora da bude kritičan. (Fritz Lang)
   U Hollywoodu su radila samo dva redatelja koji su snimali filmove ne mareći za financijski uspjeh: drugi je Von Stroheim. (Fritz Lang)
   Rođen sam u Beču,dugo sam radio u Njemačkoj, jedan od svojih najboljih filmova snimio sam u Francuskoj, dolaskom u Ameriku postao sam pravi internacionalac. Međutim, ja ne pripadam nikome, ono što jesam ili što radim (privatno) nije važno. Filmovi su važni. (Fritz Lang)

https://www.imdb.com/title/tt0033873/?ref_=ttco_co_tt

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA