NEBESKA TEMA: PRIČA O VLADI DIVLJANU

Nebeska tema: Priča o Vladi Divljanu, 2019.

Nebeska tema: Priča o Vladi Divljanu, 2019. Mladen Matičević, 108 min. RS
   “Nebeska tema” scenarista i redatelja Mladena Matičevića dugometražni je dokumentarni film s elementima igranog filma o glazbenom velikanu Vladi Divljanu. U filmu sudjeluju najvažniji autori s prostora bivše Jugoslavije, koji su posebno za ovu priliku snimili (i u filmu izvode) nove verzije Vladinih pjesama. Takav autorski pristup i brojni atraktivni sudionici čine film jedinstvenim projektom kakav još nije viđen na našim prostorima. Film je po formi i narativnoj strukturi sličan odnosno srodan svom glavnom junaku - istovremeno i dokument i bajka, i urban i emotivan i romantičan. Film je snimljen na lokacijama u Beogradu, Zagrebu, Beču, Rovinju i na Braču.
   Teško mi je, moram priznati, bilo gledati ovaj film iz više razloga. Prvi je taj što je  razdoblje Vladinog aktivnog bavljenja glazbom bilo ujedno i moje razdoblje mladosti i odrastanja uz istu tu glazbu pa sam s te strane poprilično fanovski određen jer su mi ipak ti isti Idoli bili jedan od nezaobilaznih glazbenih stupova u formiranju glazbenog ukusa, a drugo i još možda i važnije je to što sam imao sreću i priliku Vladu i osobno upoznati i iz blizine vidjeti o kakvom čovjeku se radi. A radilo se o velikom čovjeku, čovjekom otvorene duše i srca s kojim je bilo beskrajno lijepo razgovarati. (Boris Abramović, music-box.hr)
   „Najveći džentlmen rokenrola“ (Max Juričić, Ljetno kino / ex Azra, ex Film, ex Šo!Mazgoon, ex Gego & Picigin Band, ex Vještice)
   „Koliko mi sjećanje seže riječ je o prvom glazbeniku s ovih prostora o čijem životu je snimljen film u najkraćem mogućem roku od njegove smrti, što ide u prilog tome koliko je on značio ljudima i sceni.“ (Zoran Stajčić, ravnododna.hr)
   „Riječi su često nedostatne spram magije glazbe, magije kojom je Vlada Divljan vladao savršenom lakoćom i šarmom.“  (Zoran Stajčić, ravnododna.hr)
   „Treba reći da je film odlično koncipiran, ima glavu i rep i nigdje ne ispada iz kolosijeka. Odlični su slika i zvuk i treba ga gledati u velikim dvoranama i biti će prava šteta ako ne doživi pravu kino distribuciju, iako preporučam ga gledati doma, jer se onda možeš opustiti i plakati cijelo vrijeme. (Peđa, terapija.net)
   „Film je nazvan po jednoj od njegovih najljepših pjesama koja se nalazi na albumu “Odbrana i poslednji dani”, a u završnici je impresivno izvodi Dukat Strajnić iz grupe Stray Dogg. Finale je primjereno sentimentalno, no svatko tko je poznavao Divljana u tim trenucima ne može ostati ravnodušan. (Nenad Polimac, Jutarnji List)

https://www.imdb.com/title/tt6936238/?ref_=fn_al_tt_1
https://www.jutarnji.hr/kultura/film-i-tv/sentimentalna-posveta-ugladenom-vladi-kako-je-snimljen-dokumentarac-o-frontmenu-legendarnih-idola/8952197/
https://mixeta.net/2018/03/05/prije-cetiri-godine-napustio-nas-je-vlada-divljan/
https://ravnododna.com/ne-smemo-zaboraviti-da-zivot-ima-i-lepe-strane-tako-je-govorio-vlada-divljan/

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA