NEMIRNI

Les intranquilles, 2021.

ZFF PUTUJE
Les intranquilles, 2021.
Joachim Lafosse, 118 min. BE/LU/FR
Scenarij: Joachim Lafosse, Juliette Goudot, Anne-Lise Morin, François Pirot, Chloe Leonil, Lou Du Pontavice, Pablo Guarise
Uloge: Leïla Bekhti, Damien Bonnard, Gabriel Merz Chammah
   Restauratorica Leila i slikar Damien duboko su zaljubljeni, a njihov sin obožava svog zabavnog i spontanog oca. Međutim, Damien pati od bipolarnog poremećaja i njegovi napadaji destruktivnog ponašanja postaju sve veći teret za obitelj.
   „Les intranquilles“ je nevjerojatan film koji svu svoju draž crpi iz vidljivih nesavršenosti. Na prvi pogled velike narativne jednostavnosti, film nas ne prestaje iznenađivati scenarističkim odabirom koji je riskantan kao niti jedan drugi. A naročito je odvažan kada teškoj temi bipolarnosti pristupa kroz prizmu djetinjasto-majčinskog pogleda - tada je Lafosse izvrstan arhitekt. (Lefilmdujour)
   „Les Intranquilles“ je čudesno djelo, jedno od onih koje želimo udahnuti, osjetiti u potpunosti. (Lefilmdujour)
   Emotivni udar... Šok... Nešto što nisam tako dugo osjetio u kinu. Mislim da je zadnji film koji je mene ostavio takav dojam bio Chabrolov „Pakao“. A doveo u takvo stanje zahvaljujući izvedbi dvoje glavnih glumaca, Leïle Bekhti i Damiena Bonnarda. Obje su grandiozne i ne bih se nimalo iznenadio da Bonnard za svoj nastup osvoji Cezara. (Alexeï Paire / senscritique)
   Fikcija je doista daleko od toga da nadmašuje stvarnost: autor je odabrao blag pristup, ali i to je dovoljno da se shvati patnja bipolarnog pacijenta, te intenzivan i kontinuiran psihološki pritisak kojemu je podvrgnuta njegova obitelj. (imdb)

https://www.imdb.com/title/tt11611486/?ref_=nv_sr_srsg_0

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA