OLUJNI PONEDJELJAK

BRITANSKI FILM OSAMDESETIH
Stormy Monday, 1988. Mike Figgis, 93 min. UK/US
Scenarij:
Mike Figgis
Glazba: Mike Figgis
Uloge: Melanie Griffith, Tommy Lee Jones, Sting, Sean Bean, James Cosmo
   U depreisvnom Newcastlu, gdje vlada nezaposlenost, stiže ljubitelj jazza Brendan i zaposli se kao čistač u jazz-klubu čiji je vlasnik Finney. U obližnjem restoranu kao konobarica radi Amerikanka Kate s kojom Brendan stupi u ljubavnu vezu. U restoranu čuje razgovor dvojice sumnjivih tipa koji se spremaju posjetiti Finneya da bi ga prisilili da proda klub...
   „Pitao me prije nekog vremena jedan poznanik... zašto filmski kritičari svo svoje vrijeme troše govoreći o priči a nikada o vizualnim (i glazbenim) kvalitetama filma. Dobro pitanje, a ako je iti jedan film takav primjer, onda je to „Olujni ponedjeljak“, debitantski film Mike Figgisa. Svakako obratite pažnju na fotografiju, način snimanja i glazbu... Dobru glazbu... (Roger Ebert)
   Nikad nisam bio velika obožavateljica Melanie Griffith i Stinga, ali sam oduvijek uživala u izvedbama Tommyja Lee Jonesa i Seana Beana, tako da sam bio sigurna  što očekivati. Ali, svo četvoro me impresioniralo svojim nastupima. Ovo je film koji zahtijeva korištenje vlastitih osjetila: sjajna fotografija (Roger Deakins) ima sve odlike klasičnog film noira, a kada je u kombinaciji s prekrasnim jazz soundtrackom, stvara Moody atmosferu koju nemamo priliku često vidjeti u 80-tima. Sve u svemu, ovo je više nego dobar film upijajuće atmosfere i dobrih glumačkih izvedbi... (GirlwonderReturns/imdb)
   Ovo je jedan od onih tzv. sleepera: dobar film koji nije dovoljno poznat ..... ali bi trebao biti... (ccthemovieman-1/imdb)
   Poput Mike Hodgesa u klasiku ‘Get Carter’ (1971), Mike Figgis nudi uznemirujući pogled na Newcastle u ovoj suvremenoj jazz krimi-drami. Čak i kada prepoznate kuda će vas priča odvesti, ne brinite - ovaj film je dobro uravnotežen, uzbudljiv, fascinantan i dovoljno brzog tempa. Glumci izvrsni, slike grada  mračne i prijeteće kao u „Get Carter”, a vrhunski zvučni jazz zapis pomaže atmosferi. „Stormy Monday“ je dobar primjer uspona modernog britanskog filma u 80-tima....  (Mikew3001/imdb)

http://www.imdb.com/title/tt0096180/?ref_=nv_sr_1


BRITANSKI FILM OSAMDESETIH
   Ova četiri filma u ciklusu britanskog filma osamdesetih godina prošlog stoljeća pokazuju kako ta kinematografija uspijeva stvarati velik broj vrijednih filmova istaknutih posebnosti u prikazu društva i mentaliteta, ali i kako je u toj situaciji teško zadržati istaknute autore u okvirima nacionalne produkcije.... (Tomislav Kurelec, HFS)
http://kinotuskanac.hr/article/britanski-filmovi-osamdesetih

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA

IZDVOJENO

JAVNA NABAVA - SPECIJALISTIČKI PROGRAM

Specijalistički program javne nabave održavat će se od 6. do 10. studenoga (50 n/s) svaki dan u periodu od 9.00 sati do 17.00 sati. Prijave do 3.studenoga, 2023.