OPET ON

Er ist wieder da, 2015.

Er ist wieder da, 2015. David Wnendt, 116 min. DE
Scenarij:
Mizzi Meyer i David Wnendt prema bestseleru Timura Vermesa
Uloge: Oliver Masucci, Fabian Busch, Katja Riemann, Christoph Maria Herbst, Franziska Wulf, Michael Kessler, Thomas Thieme, Michael Ostrowski,  Lars Rudolph
   Adolf Hitler probudio se u Berlinu 69 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata. Ali što se u međuvremenu dogodilo s Njemačkom? Posvuda stranci, demokracija i euri, to se nekadašnjem diktatoru uopće ne sviđa. Nitko, međutim, ne vjeruje da se on zaista vratio, svi misle da je zabavni imitator. Neće potrajati dugo i evo ga, opet on…
   Kada je prije nekoliko godina objavljen roman dotad nepoznatog bivšeg novinara i uspješnog ghostwritera Timura Vermesa 'Er ist wieder da', nitko nije mogao očekivati da će satirični roman o Adolfu Hitleru, njemačkoj prošlosti i sadašnjosti postati međunarodni bestseler. Tome je svakako pomogla i odlično dizajnirana naslovnica knjige, koja je ostala ista u prijevodnim izdanjima, na kojoj je Hitler predstavljen kroz efektivan dizajn, kroz svoju specifičnu frizuru i još specifičnije brkove. Dovoljno je baciti samo jedan pogled i svakome je odmah jasno kako je u knjizi riječ o Hitleru, no ono što je učinilo Vermesov roman tako popularnim jest autorova odvažnost da čovjeka kojega se smatra najvećim zločincem povijesti oživi i smjesti u suvremenu Njemačku.
   Roman započinje s time da se Hitler čarobno probudi živi i zdrav u berlinskom trendovskom kvartu Mitte u ljeto 2011, 66 godina nakon propasti Trećeg Reicha. Sam na svijetu, bez NSDAP-a, bez Eve Braun, bez ikakve vojne i političke moći, a okružen ljudima svih rasa koji mirno žive u glavnom gradu Njemačke, Hitler kreće na avanturu kroz suvremeno njemačko društvo, koje je zapravo glavna meta Vermesove satire, što ga spletom ne toliko nevjerojatnih okolnosti dovodi do toga da postane televizijska zvijezda. Vermesova politička persiflaža je prvo oduševila njemačke čitatelje, ali i izazvala rasprave u medijima, što je, naravno, samo još povećalo prodaju knjige (dosad je prodano više od dva milijuna primjeraka u Njemačkoj) i pomoglo joj da se pretvori u internacionalni bestseler.
   Većina je kritičara hvalila satiru romana, u kojemu se Hitler, primjerice, oduševljava strankom Zelenih kao vegetarijanac i veliki ljubitelj životinja, ali i proživljava njemu posve fantastične situacije poput otvaranja prve e-mail adrese. Ipak, bilo je i glasova koji su smatrali da je riječ o umanjivanju Hitlerovih zločina i ciničnom zarađivanju na Hitleru kao brendu, što je nacistički diktator kroz desetljeća također postao. Naročito u Njemačkoj se stalno objavljuju knjige i snimaju dokumentarni filmovi o Hitleru i nacistima, u kojima se s jedne strane osuđuje vlastita mračna prošlost, a s druge na istoj dobro zarađuje, a oni koji nisu bili skloni Vermesovom romanu, prvenstveno su se žalili na potonje.
   Zato i nije čudno što je Vermesov roman doživio i svoju filmsku adaptaciju, koju režijski potpisuje David Wnendt, koji se već istaknuo snimanjem filma po kontroverznim njemačkim romanima, konkretno 'Vlažnim zonama' Charlotte Roche. Za glavnu ulogu izabran je ne baš poznati njemački glumac Oliver Masucci, čiju duhovitu ali i zastrašujuću glumu svi redom hvale. Wnendt je s jedne strane pratio narativnu liniju romana, ali je u filmskoj verziji dodao i dokumentarističke dijelove, scene u kojima je Masuccija u liku Hitlera poslao na njemačke ulice i snimao kako ljudi reagiraju na pojavu pokojnog nacističkog zločinca.
http://www.imdb.com/title/tt4176826/?ref_=fn_al_tt_1

FESTIVAL SVJETSKE KNJIŽEVNOSTI
   Peto izdanje Festivala svjetske književnosti fokusirat će se na književnost njemačkog govornog područja. Filmski program nastaje u suradnji s njemačkim Goethe-Institutom. Riječ je o filmovima na njemačkom koji se temelje na književnom djelu (uz iznimku „Pozdrava iz Fukushime“).

 

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA