PEDESETOGODIŠNJACI: MODESTY BLAISE

Modesty Blaise, 1966.

Modesty Blaise, 1966. Joseph Losey, 120 min. GB
Scenarij:
Evan Jones
Uloge: Monica Vitti, Terence Stamp, Dirk Bogarde, Harry Andrews, Michael Craig
     Usluge tajne agentice Modesty Blaise zatraži britanska vlada kada sazna da poznati kriminalac Gabriel namjerava ukrasti vrijednu pošiljku dijamanata namijenjenu šeiku s Bliskog istoka. Modesty u posao uključuje svog pomoćnika Willija, no ne zna da Gabriel već ima neke planove za njih...
   Ako je ikada postojao lik koji je utjelovio pojam slobodne, samostalne, drske, hrabre i ženstvene žene kojoj nije potreban muškarac, onda je to sasvim sigurno bila Modesty... Uvijek obučena u crno, crne kose, očiju iscrtanih tušem i vječno ozbiljna, Modesty Blaise je djelo britanskog strip-scenarista Petera O'Donnella, a crtač je bio Jim Holdaway. Godina je 1963., a strip je ubrzo postao vrlo popularan, te ekraniziran 1966.
   Kod današnjih generacija Modesty vjerojatno neće izazvati „ekstazu“, no treba imati na umu da se Modesty zapravo rodila u 60-ima i postala jedna od najpopularnijih junakinja u vrijeme dok žene još nisu radile, a seksualna revolucija i kontracepcijska pilula tek su se trebale dogoditi. Ili, kako je zapisao povjesničar Paul Gravett u svojoj knjizi “Great British Comics”: “Šezdesete su počele svingati, a čvrsta, samostalna, inteligentna Modesty najavila je seizmičke društvene i seksualne promjene koje će se tek dogoditi”.

PEDESETOGODIŠNJACI U nastavku ciklusa pedesetogodišnjaka, filmova snimljenih prije 50 godina, točnije 1966. nekoliko je naslova kojima protok desetljeća čini dobro i koji poput vrhunskoga starog vina sa svakom novom godinom dobivaju na boji, okusu i bukeu, dok kod nekih od njih pri ponovnim gledanjima možda jasnije bivaju razvidne slabosti koje su se mogle uočiti i u vrijeme premijera. (HFS)
http://www.imdb.com/title/tt0060708/?ref_=fn_al_tt_1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA