PLAVI BARŠUN

Blue Velvet, 1986.

U sklopu projekta "Aktiviraj se i kreni" organiziraju se besplatne filmske projekcije u splitskoj Urbanoj anglomeraciji. S klasičnim programom najprije se gostovalo u Solinu, zatim u Klisu, pa preko Kaštela natrag u Solin. Slijedile su dvije projekcije u ljetnom kinu Bačvice, a od listopada, zadnje dvije srijede (do kraja ožujka 2022.) rezervirane su za ovaj program u Kinoteci Zlatna vrata. 
AKTIVIRAJ SE I KRENI
Blue Velvet, 1986. David Lynch, 120 min. US
Scenarij
: David Lynch
Uloge: Kyle MacLachlan, Isabella Rossellini, Dennis Hopper, Laura Dern, Nada Lange, George Dickerson, Dean Stockwell
   Film o stvarima koje su skrivene - unutar malog grada i unutar ljudi. (David Lynch)
   Vrativši se u rodni Lumberton nakon očeva infarkta, Jeffrey Beaumont, prosječni, neiskvareni mladić, u travi nalazi ljudsko uho. Istražujući mračnu stranu života u arhetipskomu provincijskom gradiću, otkriva vlastite nagone, strahove i žudnje.   
   Gospodin Hopper i gospođica Rossellini toliko su izvan granica obične glume da se njihove izvedbe najbolje razumiju u smislu čistog nedostatka bilo kakvih ograničavanja; oboje se potpuno predaju materijalu, što se čini da je upravo ono što se traži. (Janet Maslin / New York Times)
   Čudno. Bizarno. Uznemirujuće. Redatelj Lynch nikoga ne ostavlja ravnodušnim. (mojtv.hr)
   Šokantan, vizionarski, zaneseno kontroliran. (Sheila Benson / Los Angeles Times)
   Bizarni Lynchov projekt, veoma čudan ali zaista izvanredan. (kakavfilm.com)
   Kad se pogleda unatrag, „Plavi baršun“ te je godine prošao bolje nego bilo koji drugi kandidat za Oscara, vjerojatno bolje od bilo kojeg holivudskog filma u svom desetljeću. Šok novog blijedi po definiciji, ali jedva da je to učinio u slučaju „Plavog baršuna“, možda zato što je njegova izvedba zauvijek ostala nedostižna. (Dennis Lim / New York Film Critics Circle)
   "Plavi baršun" spaja suprotive epohe i žanrove utjelovljene u likovima, od sapunice i "noira" pedesetih do trilera osamdesetih. (Marko Njegić, SD)
   Mislim da je upravo "Blue Velvet"  Lynchov film koji sam najviše puta pogledao u životu. Ne znam točno koliko puta, ali mogao bi to već biti i dvoznamenkasti broj, a unatoč tome što praktički cijeli film znam gotovo napamet, to je jedan od onih filmova koji se mogu gledati beskrajno puta i svaki puta otkrivati u njemu nešto novo, nešto što mi je prethodni put možda promaknulo. (www.fathipster.net)

https://www.imdb.com/title/tt0090756/?ref_=fn_al_tt_1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA