POGLAVAR

Mahana / The Patriarch, 2016.

Mahana / The Patriarch, 2016. Lee Tamahori, 103 min. NZ
Scenarij:
John Collee po romanu Witi Ihimaere  „Bulibasha: King of the Gypsies“
Uloge: Temuera Morrison, Akuhata Keefe, Nancy Brunning
   "Poglavar" je povijesna obiteljska drama čija se radnja odvija šezdesetih godina prošlog stoljeća na Novom Zelandu, u vremenu kada su dvije maorske obitelji, Mahanama i Poatama, bili ogorčeni suparnici.
   Tamihana Mahana je osoran, religiozan i beskompromisan poglavar velike obitelji. Posjeduje ogroman komad zemlje na kojoj živi s obitelji te je cijenjeni član maorske zajednice. Iako vlada s obitelji koristeći i ljubav i strah, suprotstaviti će mu se obrazovani 14-godišnji unuk Simeon. Mahana izbacuje Simeona s posjeda. Supruga Ramona ne slaže se s Mahaninim postupkom, što će biti početak rata za neovisnost unutar obitelji.
   Unatoč svojoj pojednostavljenoj i romantičnoj priči, „Mahana“ se može primijeniti na svaku obitelj čiji muški vođa zaboravlja da je njegova uloga pružiti podršku, ljubav i sigurnost - a ne pravilo tvrdog srca. (Henry Barnes, Guardian)
   Sjajna izvedba glavne glumačke ekipe, ali i snimateljski dio Ginny Loane jer je gledatelja u potpunosti uronio u bogatu  poljoprivrednu baštinu Novog Zelanda, pružajući vrlo opipljivu i uvjerljivu autentičnost priči. (Kate Rodger, Newshub)
   Bitan film o maorskoj kulturi, velika i zadivljujuća naracija o svakodnevnim životima. (Paul Byrnes, Sydney Morning Herald)
   Impresivan film. (Julian Wood, FILMINK)
   Ponosna maorska priča s maorskim raspletom prikladan je podsjetnik na važno mjesto koje Ihimaera zauzima u našoj nacionalnoj književnosti. (Peter Calder, The Spinoff)
   Zamašan, nježno grandiozan narodni ep, „Patrijarh“ vraća Tamahorija korijenima. (Tommaso Tocci, The Film Stage)
   Iako „Mahana“ nije pružila nezaboravno iskustvo ranijih trijumfa Tamahorija ili Ihimaere, bilo je vrijedno gledanja. (Kate Rodger, Newshub)

https://www.imdb.com/title/tt4424228/?ref_=nv_sr_srsg_8

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA